Francuska

Zbog nepovoljnih uvjeta ove godine proizvesti će se 18 posto manje vina

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Nepovoljne vremenske prilike naškodile su francuskoj proizvodnji vina koja će se u ovoj godini smanjiti za 18 posto, na 39,3 milijuna hektolitara, objavilo je u petak ministarstvo poljoprivrede.

Početkom kolovoza ministarstvo je preliminarno procijenilo da će se proizvodnja kretati u rasponu od 40 do 43 milijuna hektolitara.

Nova procjena potvrđuje da proizvodnja neće dosegnuti petogodišnji prosjek koji iznosi 44,2 milijuna hektolitara.

Proizvodnja je posebno teško stradala u regijama Jura, Charentes, Val de Loire i Beaujolais-Bourgogne, navelo je ministarstvo u novom izvješću.

"Pad je posljedica posebno nepovoljnih klimatskih uvjeta koji su smanjili proizvodni potencijal u gotovo svim vinogradarskim područjima", priopćili su.

Poput drugih poljoprivrednih kultura, uključujući žitarice, i grožđu su naškodile obilne oborine u Francuskoj u proteklih 12 mjeseci koje su potaknule širenje bolesti, ističu u ministarstvu, dodajući i da je zbog vlage i niskih temperatura u vrijeme cvatnje loza u mnogim vinogradima gubila cvjetove.

Još u kolovozu bili su se nadali da bi pad proizvodnje moglo ublažiti mokro tlo i kasniji početak vegetacije, za jedan do dva tjedna u usporedbi s prošlom godinom.

Vinari u regiji Bordeaux odlučili su ove godine iskrčiti 8.000 hektara vinove loze, što bi u kombinaciji s opadanjem cvjetova, plijesni i tučom trebalo rezultirati 10-postotnim smanjenjem proizvodnje.

U Champagneu proizvodnja bi se po procjenama ministarstva trebala smanjiti za 16 posto, također pod utjecajem bolesti, proljetnog mraza i ožegotina na bobicama zbog visokih temperatura.

Proizvođači u toj regiji apelirali su u srpnju da se smanji količina ubranog grožđa u ovoj godini budući da je prodaja u prvoj polovini godine pala za 15 posto.

Charentes, druga po veličini proizvodna regija, nakon Languedoc-Roussillona, ??trebala bi unatoč većoj površini pod vinogradima bilježiti 35-postotni pad proizvodnje u odnosu na rekordnu 2023. godinu zbog manjeg broja grozdova i slabe cvatnje u uvjetima velike vlage, stoji u priopćenju.

Vino spada među glavne francuske izvozne proizvode, zajedno sa žesticama, ali inozemna potražnja slabi zbog smanjene kupovne moći, a i Francuzi ga konzumiraju manje, napominje Reuters.

Tako je prodaja vina u supermarketima u razdoblju od 1. siječnja do 11. kolovoza pala više od pet posto, uz 8,5-postotni pad prodaje crnih vina i 6-postotni pad prodaje ružičastih vina. Prodaja bijelih vina zadržala se na razini prošle godine, prema bilješci agencije u nadležnosti ministarstva poljoprivrede FranceAgriMer.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter