Huos

Marković o porezu na nekretnine: Nije lako biti iznajmljivač, komercijalni i obiteljski smještaj moraju biti razdvojeni

| Autor: Glas Istre
(Snimio Grgo Jelavić/Pixsell)

(Snimio Grgo Jelavić/Pixsell)


Barbara Marković, predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja je u Studiju 4 HRT-a rekla da "nije lako biti iznajmljivač zadnjih tjedana". Kazala je da se iznajmljivači trenutačno bore da paušalni porez ipak ostane u okvirima obiteljskoga smještaja, odnosno da se razdvaja od komercijalnog smještaja.

Zasad znamo da se porez neće plaćati samo za one nekretnine u kojima se živi ili koje su u trajnom najmu najmanje devet mjeseci u godini. Kratkotrajni najam izjednačava se s dugotrajnim, a time se ukida paušalni porez u turizmu u dosadašnjem obliku.

Objasnila je da je obiteljski smještaj vezan uz mjesto prebivališta i on je "nešto što je tradicionalno i postoji još od prošlog stoljeća". Dodaje da jedni apartmani spadaju u obiteljski smještaj, a drugi u komercijalni smještaj.

- Ako vam neka gospođa iznajmljuje neki mali stan koji je naslijedila od svoje bake, onda možemo to smatrati obiteljskim smještajem. A ako imate zgrade s 10 stanova koji se iznajmljuju za turiste, onda govorimo o komercijalnom smještaju, objašnjava Marković.

Ističe da je obiteljski smještan vezan uz mjesto prebivališta i shodno tome bi se radila i porezna politika. - Ono što nam je veliki problem jesu stranci koji kupuju nekretnine u Hrvatskoj i predstavljaju ih kao vikendice, prijavljuju svoje goste kao prijatelje i ne plaćaju ništa, izbjegavaju bilo kakva porezna davanja i mislim da su nam oni trenutačno jedan od najvažnijih problema kod iznajmljivanja, poručuje.

Dodaje da bi voljela znati brojeve,  koliko ima onih koji rade u "sivoj zoni".

- Znamo samo da nam dosta iznajmljivača šalje poruke da ima ljudi koji rade na crno. Međutim, oni se oglašavaju na platformama. Stavljaju krive brojeve, nešto se ne provjerava, nešto se provjerava, ali dok traje - traje, oni se tako oglašavaju, rekla je i dodala da tu najviše apeliraju na državni inspektorat.

Što se tiče cijene smještaja, kaže da je on skup "ako hoćete vrhunski i kvalitetni smještaj u centru grada". Što se tiče broja jedinica za iznajmljivanje, kaže da trenutačno vlada "kreativni nered".

- Sve nam puca - infrastruktura, nemamo dovoljno parkinga, po određenim mjestima nestaje vode, struje, i na kraju dana urušava se i kvaliteta lokalnog života. Zato i zazivamo taj obiteljski smještaj, jer on po meni ne urušava kvalitetu lokalnog života. Komercijalni smještaj je već neka druga priča, rekla je.

Zaključila je da su iznajmljivači iz cijele Hrvatske složni u tome da se obiteljski smještaj odvoji od komercijalnoga, da se obiteljskom smještaju olakša samo paušalni porez, da ih se stimulira, a ne destimulira te da se riješi pitanje "sive zone" i iznajmljivanja stanova "na crno".

Cijeli prilog dostupan je ovdje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter