živka

Pronađena odrasla živa periska!

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Osobna arhiva)

Ilustracija (Osobna arhiva)


Svaka vijest o pronalasku živih plemenitih periski u našem podmorju budi malu nadu da će ovaj endem Sredozemnog mora i našeg najvećeg školjkaša jednog dana uživo moći gledati buduće generacije. Zaljubljenici u podmorje prije nekoliko dana pronašli su još jednu živu perisku, javlja HRT.

Zove se Živka. Duga je 25 centimetara od morskog dna i odrasli je primjerak plemenite periske. Iskusni ronioci kažu da je jedna od većih pronađenih u posljednjih nekoliko godina. U podmorju oko Vrsi slučajno ju je, prilikom odlaska na kupanje, pronašao ronioc Igor Mijailović.

Shvatio je da je našao živu perisku, pa kontaktirao iskusnog ronioca i ekološkog aktivista Đanija Iglića, koji je Živku također posjetio i snimio.

Odlična vijest je i to što je ova periska odrasla jedinka, jer najčešće ljudi pronalaze mlade primjerke. Đani kaže kako se nada da "na ovu jednu koja je živa, postoji još 10 koje nisu nađene". Ne tako davno, dodaje "bilo ih je na tisuće i onda nismo obraćali pozornost".

Plemenita periska strogo je zaštićena vrsta. Od 2019. populacije plemenite periske u Jadranu zahvaćene su smrtonosnom zarazom koja je uzrokovala masovne pomore te za sobom ostavila brojne uginule jedinke na dnu mora. Stoga je svaki pronalazak svojevrsna tužna senzacija. Veterinari uzimaju uzorke prilikom svake dojave, kako bi saznali je li školjka zaražena parazitom ili nekim drugim patogenom.

- Samo uzorkovanje se provodi u moru. Ja legnem na dno pored periske, pokušam je ne uzrujati da se ne zatvori. I u momentu kad sam spremna s bočicom, onda mahnem lagano rukom iznad nje i ona tijekom svog zatvaranja izbaci u struju mora jedan mali peletić, jedva vidljiv, kaže Angela Bradarić, članica istraživačkog tima Hrvatskog veterinarskog instituta iz Zagreba u projektu očuvanja plemenite periske.

Do sada je u hrvatskom dijelu Jadrana potvrđeno 25 živih jedinki. Pet mladih lostura pronađeno je prije nekoliko dana i pored Šibenika.

Stručnjaci i ronioci koji o njezinoj sigurnosti brinu, zasad su suglasni da Živka neće pod kavez, jer bi tako još više privlačila pozornost. Lokacija na kojoj se nalazi zasad je tajna i izvan je dometa znatiželjnih pogleda, a ovu gospođu treba pustiti da raste u miru.

Cijeli prilog dostupan je ovdje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter