FORBIDDEN LIVE VEČERAS U INK-u

VEDRAN RUŽIĆ: Želimo nastupati pred publikom koja nije virtualna

"Forbidden Live" nastao je u Pazinu prošle godine kada sam nakon punih pola godine pauze stao na pozornicu kada je bilo dozvoljeno održati prvi koncert. U tom ozračju traženja slobode nastupanja odlučio sam sve to posnimiti, a naposljetku i izdati kao dokument vremena koronaizma, kaže Ružić

| Autor: Mladen RADIĆ
Koncert je na programu večeras u pulskom kazalištu (Snimila Anita Nadj)

Koncert je na programu večeras u pulskom kazalištu (Snimila Anita Nadj)


S početkom u 20 sati večeras u Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula održat će se jazz koncert nazvan "Forbidden Live", a sastav predvodi Vedran Ružić. Ovaj liburnijski jazz glazbenik i vizualni umjetnik poznat po pristupu kombiniranja različitih vidova umjetnosti, predstavit će jazz album "Forbidden Live" svojim prvim nastupom u INK-u.

Brojne nagrade

Autor je četiri jazz albuma te dobitnik nagrade Porin za najbolji jazz album 2017. Svoje projekte uspješno je prezentirao na brojnim pozornicama pa je iza njega gotovo sto koncerata. Iako ga je pandemija povukla u izolaciju svog doma i odvojila od publike, zabrane su na njega djelovale inspirativno te je odlučio prihvatiti trenutke prvih mogućih nastupa uživo i osmislio "zabranjeni" album.

Tako je posljednji Ružićev autorski album "Forbidden Live" snimljen uživo u Spomen domu u Pazinu prošle godine tik nakon proljetne pandemijske izolacije.

Pandemijska izolacija

- "Forbidden Live" nastao je u Pazinu prošle godine kada sam nakon punih pola godine pauze stao na pozornicu kada je bilo dozvoljeno održati prvi koncert. U tom ozračju traženja slobode nastupanja odlučio sam sve to posnimiti, a naposljetku i izdati kao dokument vremena koronaizma, kaže Ružić i objašnjava naslov: "Zabranjeno je jedino da s takvim projektom nastupamo virtualno jer mi je glavni cilj 'živa' publika pa makar bilo to dvadeset, trideset ili sto ljudi, odnosno koliko mjere i želje slušatelja to žele podržati direktnom komunikacijom glazbenika i publike".

Njegov glazbeni stil se mijenjao kroz ovih nekoliko proteklih albuma koje je snimio.

Presjek rada

- Odsvirat ćemo neke skladbe i s ranijih izdanja pa da publika može doživjeti malo presjek dosadašnjega rada. Najprije sam krenuo s tradicionalnijim jazzom, nedugo zatim upotrebom elemenata prizvuka istoka, a istovremeno i modernijeg jazza, došao do nekog svog zvuka što se može čuti na albumu "Spiritual Market" koji je dobio nagradu Porin za najbolji jazz album, dok je trenutno skladba "Libertin" s "Forbidden Live" nominirana za najbolju jazz izvedbu, kaže Ružić koji inače svira bas i kontrabas, a u Pulu dovodi zanimljivu ekipu glazbenika s kojom svira duži niz godina.

- U zadnji čas se desila promjena s našim pijanistom Hrvojem Gallerom koji je dobio koronu i malo jače simptome tako da umjesto njega dolazi na klaviru gost iznenađenja, a uz njega još će nam se priključiti Pavle Miljenović iz Zagreba na gitari. Vaš Istrijan, dobro poznati Adriano Bernobić bit će na bubnjevima, dok je na alt saksofonu vrhunski Jaka Kopač iz Ljubljane, a oboje su sudjelovali na novom albumu, kaže Ružić koji je poznat i kao slikar pa je tako uz "Frobidden Live" radio i seriju vizualnih radova "Forbiden Melody", ali ovaj put neće predstaviti taj segment svojeg kreativnog rada iako priznaje da bi bilo najbolje napraviti i izložbu uz koncert.

- Ovoga puta neće biti izloženi radovi jer mi još nisu svi stigli s izložbi koje sam donedavno imao u lošinjskom muzeju u Palači Fritzi te u Centru za kulturu u Čakovcu. Možda jednom napravim izložbu i koncert u Puli kao što sam u nekim muzejima i galerijama po Hrvatskoj u proteklo vrijeme, razmišlja on.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter