LABIN JAZZ FESTIVAL

VEDRAN RUŽIĆ TRIO: Dobrodošlo glazbeno osvježenje kao odmak od "novog normalnog"

| Autor: Branko BIOČIĆ
(Branko BIOČIĆ)

(Branko BIOČIĆ)


U nešto izmijenjenom i prilagođenom formatu, ovogodišnji jazz festival kroz četiri četvrtka u srpnju i kolovozu donosi četiri koncerta vrsnih domaćih jazz izvođača i sastava, a prvi od njih, održan u četvrtak, 16. srpnja, došao je kao dugo čekano osvježenje za kulture i umjetnosti željnu labinsku publiku

Dogodio se prvi ovogodišnji ljetni koncert na Špini. U nizu otkazivanja kulturnih, zabavnih i drugih manifestacija koje nam je "novi val" epidemije COVID-19 donio koncem prošlog i početkom ovog mjeseca, opravdano je vladao skepticizam oko održavanja bilo kakvog scenskog događanja ovoga ljeta.

Tradicionalni jazz

Međutim, kako okupljanja manje od sto osoba na otvorenom nisu okarakterizirana kao visokorizična, otvorio se prostor za organizaciju tradicionalnog Labin Jazz festivala, koji se već dugi niz godina odvija u sklopu Labin Art Republike. U nešto izmijenjenom i prilagođenom formatu, ovogodišnji jazz festival kroz četiri četvrtka u srpnju i kolovozu donosi četiri koncerta vrsnih domaćih jazz izvođača i sastava, a prvi od njih, održan u četvrtak, 16. srpnja, došao je kao dugo čekano osvježenje za kulture i umjetnosti željnu labinsku publiku.

Sedamdesetak posjetitelja, jer toliko ih na neveliki prostor Špine u labinskoj starogradskoj jezgri i stane, kada se poštuju sve epidemiološke preporuke i mjere, dobilo je dozu doista vanserijskog muziciranja Vedran Ružić Tria.

Ovi dobitnici Porina za najbolji album jazz glazbe iz 2017., okupljeni oko opatijskog bass virtuoza i sjajnog likovnog umjetnika, Vedrana Ružića, u klasičnoj jazz postavi kontrabas – gitara – bubanj, isporučili su besprijekornu i ponekad malo manje standardnu svirku, s naglašeno avangardnijim i vrlo strastvenim pristupom muziciranju na kontrabasu samog autora i vođe sastava. Izrazito raspoložen, Ružić je nizom duhovitih dosjetki, koje je majstorski improvizirao poput pravog jazzera, spontano vodio publiku kroz koncert. Sat i pol nastupa gotovo je prohujalo, a sedamdesetak najsretnijih i najbržih koji su se domogli ograničenog broja ulaznica, nagovorilo je bend da svoj nastup produže za još jednu skladbu, toliko očito žedni i željni ljetnih kulturnih događanja i uvijek ugodnih večeri uz živu glazbu na Špini.

Odlična atmosfera

- Bravo za Labin što je uspio organizirati ovaj koncert, hvala publici što je došla, atmosfera je bila odlična. Ovo mi je drugi nastup u Labinu i mogu reći da je stari grad divan. Odsvirali smo neke skladbe s moja tri albuma i poneki jazz standard. Mi smo zadovoljni, nadam se da je i publika uživala, rekao nam je Opatijac Vedran Ružić kojeg je u publici pratila i mama Mira iz Matulja s prijateljicom. Uz Labinjane i Rapčane primijetili smo i nekoliko turista koji su zadovoljni u kasnim noćnim satima napuštali plato ispred špine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter