LJETO I JESEN U ISTRI

Iz bogate sezone u bogatu sezonu - što je bilo i što se čeka za prve tjedne nakon vrućeg ljeta

| Autor: Vanesa Begić
Publika na koncertu Laibacha u Malom rimskom kazalištu (Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Publika na koncertu Laibacha u Malom rimskom kazalištu (Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Ljeto koje je sada i klimatološki i kalendarski za nama bilo je vrlo bogato i raznoliko i što se tiče kulturne ponude i događanja. Pokrenuto je i prvo pravo izdanje Pulskog kulturnog ljeta, lanjsko su izdanje definirali kao nultim, bilo je puno sadržaja u Areni, uz nastupe zvijezda poput Lennyja Kravitza, sastava Duran Duran, dvije večeri zaredom Arenu je rasprodao i Andrea Bocelli, a održani su i razni koncerti, uz neizostavan filmski festival, sezona Ulyssesa uz brojna gostovanja, bilo je i sadržaja za ljubitelja subkulture.

Vrsna koncertna zbivanja

I sezona je počela ranije nego inače, od svibnja i trajala je pa gotovo do kraja rujna. Neka su događanja zbog lošeg vremena, istina, otkazana, ali teško je ponekad uskladiti vrijeme (ono meteorološko) i obveze izvođača.

Pulsko kulturno ljeto započelo je uz jazz na Malom rimskom kazalištu (iako, istina, uz neke promjene mjesta događanja zbog nevremena), a bilo je tu manifestacija u znaku klasike, gdje se posebno istaknula izvedba opere "Madama Butterfly" u Areni. Također, valja istaknuti i koncert Andree Bocellija i izvrsne goste, mada će ljubiteljima "Durana" i Lennyja upravo njihovi koncerti biti najupečatljiviji. Mada, reći će netko, bili bi još upečatljiviji da su održani koju godinu ranije.

Prilikom objave programa za svaku sezonu, uvijek su komentari da je to za (samo) mladu publiku ili (samo) za one nešto starije - no ove je godine bilo raznoliko, od Dua Lipa i Avril Lavigne i Derula do Simple Minds, Lennyja i Duranovaca - nešto za "djecu", a nešto i za njihove roditelje. Kada smo kod Malog rimskog, ne treba izostaviti nikako Laibach.

Klasiku, istina, treba voljeti da bi se u njoj uživalo i da bi se znala cijeniti ta djela, ali večeri opernih arija, kada se pomalo, isto tako istina, i podilazi publici izborom djela koja su poznata, potiču dobro raspoloženje. Ali to i ponese mase da zapjevaju, da posjećuju takve koncerte, sve je to uzročno-posljedično povezano.

Tako je i na Bocellijevom koncertu prvi dio bio u znaku opernih arija, a drugi u znaku poznatih pjesama ne nužno povezanih s njim, ali koje su dobro znane ljudima, publici iz svih krajeva svijeta i koji će se s lakoćom uživjeti u toj atmosferi, svi zajedno pjevati i veseliti se.

Slična je stvar bila i na koncertu bečkih glazbenika u povodu manifestacije "Žive slike austrougarske Pule". Sjajni glazbenici, koji nastupaju diljem svijeta, ali i kontinuirano u svome rodnome gradu pune dvorane, imaju već uhodani repertoar Straussovih polki i valcera, koji su široj publici dobro poznati, što priziva i atmosferu poznatog novogodišnjeg bečkog koncerta, pa je atmosfera tim poletnija, veselija. I to je jedan od načina, ključeva, približavanja djela klasične glazbe širim masama. Mada su i potrebni koncerti i za istinske ljubitelje klasike, i za prodrijeti dublje, zagrepsti dublje ispod površine.

Svakako treba istaknuti i festival komorne glazbe PianoPoola, u organizaciji pijanista i glazbenih pedagoga Vesne Ivanović Ocwirk i Marijana Đuzela, koji je donio vrsna koncertna zbivanja iz domene klasične glazbe u Puli, ali i u Poreču. Četiri pijanista i četiri pristupa, ciklusa, različita repertoara.

Kazališni programi u "režiji" Kazališta Ulysses bili su također raznoliki, posebice u ciklusu festivala Ruta koji već godinama na repertoaru ima naslove kazališnih predstava najvažnijih kazališta iz bivše države, s vrsnim naslovima.

Dok je cijela Istra tijekom ljeta kulturno-umjetnička pozornica, tijekom ostatka godine to i baš nije tako, iako se i sezona događanja sve više produžuje, upravo kao i pred i post turističke sezone.

Što se sprema

Što pak ljubitelje kulturnih događanja očekuje za jesen? Prije svega, tu je kazališni festival PUF, koji je zadnjih nekoliko godina pronašao svoj novi termin, i to početkom listopada, za razliku od uobičajenog termina koji je bio godinama od 1. do 5. srpnja. Razne pulske lokacije, iako, zbog doba godine i nepredvidljivih meteo uvjeta, nešto više interijeri nego eksterijeri, ugostit će ovu manifestaciju. Ovdje nastupaju kazališni glumci iz cijeloga svijeta, što je svakako prilika da publika uživa u vrsnim kazališnim ostvarenjima, a ovaj je festival po mnogočemu kroz godine bio ispred svog vremena.

Potom, od 15. listopada do 15. studenog tu je Mjesec hrvatske knjige uz čitav niz manifestacija promidžbe knjiga i poticanja ljubavi prema lijepoj riječi. U Puli bi, ukoliko sve s radovima bude išlo prema planu, trebalo uslijediti otvorenje obnovljenog Ogranka Veruda Gradske knjižnice i čitaonice Pula, a uskoro će biti objavljeni programi s događanjima u povodu Mjeseca hrvatske knjige za sve knjižnice u Istri.

Zatim, tu su i već tradicionalni Pulski dani eseja koji su na programu posljednjeg petka i subote u mjesecu listopadu, a čija će ovogodišnja tema, u organizaciji Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika i dr. Borisa Domagoja Biletića, biti posvećena književnim časopisima. Iz godine u godinu manifestacija okuplja vrsne esejiste, a bogat je i niz popratnih programa.

Krajem ljeta počinje i kazališna sezona, a Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula kreće s prvom ovogodišnjom premijerom već 27. rujna, kada se na pulske kazališne daske vraća Dijana Vidušin, glumica koja je upravo u Puli napravila svoje prve kazališne korake zanimljivom monodramom. Uslijedit će reprize, gostovanja, ali i raznoliki koncertni programi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter