Cittanova Blues Festival

Večeras koncert Gerry McAvoy's Band of Friends, predvođenog basistom Roryja Gallaghera

| Autor: Tea Tidić
Gerry McAvoy's Band of Friends

Gerry McAvoy's Band of Friends


Novigrad je domaćin trećeg izdanja Cittanova Blues Festivala, koji je počeo u četvrtak i završava danas. Na festivalu gostuju poznati i nadolazeći blues umjetnicima iz pet različitih zemalja, a ulaz na sva događanja je besplatan.

Večerašnji headliner, koji nastupa u 21 sat na novigradskom Velikom trgu, je Gerry McAvoy's Band of Friends, koji predvodi Gerry McAvoy, kultni basist koji je dva desetljeća svirao s Roryjem Gallagherom, od 1971. do 1991. godine.

Tijekom dva desetljeća, McAvoy je bio na turneji i snimio deset studijskih albuma i dva kultna live albuma s Gallagherom, učvrstivši svoje mjesto u povijesti blues-rocka. Nakon Gallagherove smrti, McAvoy je više od desetljeća svirao s Nine Below Zero prije nego što je 2002. osnovao Band of Friends s Brendanom O’Neillom i drugima kako bi slavio Gallagherovu glazbu. McAvoyeva biografija, "Riding Shotgun", opisuje njegovu 35-godišnju karijeru, a Band of Friends dobio je pohvale kritičara za hvatanje duha Roryjevih koncerata. Gerry je bio Roryjeva "desna ruka" i najbliži suradnik, pridonoseći svakom albumu u to doba. Ovaj bend uključuje originalne Gallagherove kolege iz benda i izuzetne glazbenike - bubnjara Brendana O'Neilla te gitariste Paula Rosea i Jima Kirkpatricka.

Nakon McAvoya, večeras na Velikom trgu nastupaju i pobjednici Croatian Blues Challengea i sudionici International Blues Challengea u Memphisu, The Screaming Wheels, koji predstavljaju intenzivan, moderan blues zvuk. Nedavno su se vratili s europske turneje, a trenutno pripremaju drugi album.

U petak je nastupio virtuoz na harmonici, dobitnik nagrade Grammy, Sugar Blue, poznat po svojim naelektriziranim vještinama muziciranja na harmonici, a koncert su održali i The Bluesmobile, veliki Blues Brothers tribute bend iz Italije.

Festival je otvoren u četvrtak, izložbom fotografija prošlogodišnjeg Cittanova Blues Festivala 2023. te koncertom prošlogodišnjih pobjednika Cittanova Blues Challengea Black & The Bad Notion u Pubu Devetka.

Ovaj festival donosi i cjelodnevni program, uz koncerte na raznim lokacijama u gradu, i to uz Blues Morning Coffee i ranovečernjem Sunset Blues. Također, danas, u sklopu festivala, vozi i Blues Wine Train će sve ljubitelje vina i bluesa voziti vinskim cestama Novigrada u renomirane vinarije uz živu blues glazbu.

Svake večeri, po završetku službenog dijela festivala, u Pubu Devetka održava se jam session.

- Sjajan odaziv domaće i međunarodne publike u protekle dvije godine bio je nevjerojatno ohrabrujući. Iskreno zahvaljujemo Gradu Novigradu, turističkoj zajednici i sponzorima koji su nam omogućili da domaćim stanovnicima i posjetiteljima iz cijeloga svijeta ponudimo besplatne vrhunske blues izvedbe. Ove godine počašćeni smo što imamo virtuoza na harmonici dobitnika Grammyja Sugar Bluea i nevjerojatnog basista Gerryja McAvoya, originalnog basista Roryja Gallaghera i njegov Band of Friends kao naše headlinere. Njihovo sudjelovanje diže festival na nove visine, obećavajući nezaboravna iskustva za sve blues entuzijaste. Raznolikost talenata iz pet različitih zemalja osigurava živu i dinamičnu atmosferu, slaveći bogatu kulturu blues glazbe, kažu organizatori festivala Denis Makin i Vladimir Brajan.

Pokrovitelji festivala su Grad Novigrad, turistička zajednica Grada Novigrad, Aminess i novigradski poduzetnici i poduzetnice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of