Humanitarni koncert

FOTO / Klapa Rišpet raspjevala i razveselila brojnu publiku na Portarati

| Autor: Vanesa Begić


U sklopu desetog izdanja Božićnog humanitarnog gala koncerta "Božić u INK" koji je ove godine, samo za ovu priliku zbog obnove gledališta velike dvorane Pietro Ciscutti u Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula, preimenovan u "Božić na Portarati" večeras je nastupila jedna od najpoznatijih hrvatskih klapa - Rišpet predvođena legendarnim Ivom Amulićem, dok je gošća koncerta bila poznata glazbenica Martina Majerle. 

U vrlo dobroj atmosferi, uz brojne posjetitelje koji su ispunili Portaratu i Giardine te onih koji bi zastali tijekom večernjeg blagdanskog đira gradom, ova je klapa, kao i gošća, izvela svoje najpoznatije hitove, uz hitove drugih glazbenika te donijela i blagdanski duh.

Klapske pjesme donose veselje i dobro raspoloženje te stvaraju sjajnu atmosferu, kakva je i potrebna u ovo doba godine.

Čuli su se tako poznati hitovi, od tipičnih klapskih motiva, do legendarne Oliverove ''Cesarice'', jer ovi su se glazbenici prisjetili svojih prijatelja, kolega, suradnji, kao i onih koji više nisu među nama. Dakako, tu su bili i živahni motivi da rapjevaju i rasplešu publiku, ali i blagdanske note, u trajanju od oko dva i pol sata. Hitovi su se redali, a publika svih generacija pjevala je s njima svoje najdraže pjesme. 

Riječ je o koncertu koji se na inicijativu novinara Daniela Sponze održava od 2013. godine u povodu božićnih blagdana pod pokroviteljstvom kompanije Arena hospitality groupa i Grada Pule. Naime, ova glazbeno-humanitarna priča krenula je prije deset godina, a u sklopu tog projekta održano je do sada devet koncerata (jedino 2020. godine koncert nije održan zbog nepovoljne epidemiološke situacije) i prikupljeno je oko 45 tisuća eura.

- Ove godine sredstva će biti uplaćena udruzi Institut koja vodi prenoćište za beskućnike u Puli kao jedino mjesto u Hrvatskoj u koje svaki čovjek koji je u potrebi može pristupiti bez prethodne uputnice. Time je Pula postala uzor i primjer u pružanju usluga osoba u beskućništvu. S obzirom da ove godine zbog nove lokacije nismo u mogućnosti naplaćivati ulaznice, a samim time i prihod od njih uplatiti u humanitarne svrhe, ovogodišnje deseto, jubilarno izdanje ovog gala koncerta je besplatno i svojevrsni poklon svim građanima u povodu desete obljetnice ovog projekta, naglasio je producent i organizator koncerta Daniel Sponza.

No, građani su pokazali veliko srce te donirali sredstva u posebnim kutijama na Portarati, a zahvaljujući donacijama partnera koncerta, za udrugu Institut je već sada osigurano oko pet tisuća eura.  

Do sada su na ovim božićnim koncertima u Puli nastupali: Tomislav Bralić i klapa Intrade uz klapu Pinguentum, Tedi Spalato i klapa Motovun, Nina Badrić i sestre Husar, potom Vanna i Lea Dekleva, klapa Rišpet i Mia Negovetić, Goran Karan i Nina Kraljić, Mia Dimšić i Marko Tolja, Četiri tenora i Nina Fakin te prošle godine Jacques Houdek i Mateo Pilat. Prihodi od prodaje ulaznica išli su do sada Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda, teško stradalom, sada nažalost pokojnom sugrađaninu Dimitriju Kačini Giovanniniju, Školi za odgoj i obrazovanje, odnosno Učeničkoj zadruzi Šparooga, Udruzi cerebralne paralize Istarske županije za opremanje novog prostora u Rojcu, Sigurnoj kući Pula i Udruzi GEA, odnosno Klubu žena liječenih od raka dojke, Atletskom klubu za osobe s invaliditetom "Spektar", Domu "Ruža Petrović" te prošle godine Down sindrom centru Pula. 

Nakon nastupa u Istarskom narodnom kazalištu u sklopu ovog projekta 2017. godine, vratila se klapa Rišpet koja je samo prije nekoliko dana u prepunoj koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" održala nezaboravni glazbeni spektakl. Iza njih je više od pedeset nastupa samo u ovoj godini po Hrvatskoj i Sloveniji.

Publika je bila tako brojna da su se autobusi Pulaprometa i vrlo vješti vozači jedva probijali u donjem dijelu Giardina, da bi kasnije bili preusmjereni kod ljekarne Centar, Zagrebačkom i kroz tržnicu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter