Slavni londonski bend u Pulu se vratio u velikom stilu

Asian Dub Foundation: Dobro je vratiti se! Raspali, brate!

| Autor: Ian Tataj


Londonski bend Asian Dub Foundation vratio se sa stilom preksinoć u Istru i nakon devet godina nastupio u Puli. U dvorištu Rojca toplo su ih dočekali zaljubljenici glazbe pokreta; jungle, drum & bass, reggae i dub glazbe. Entuzijazam je postao veći kada je glavni vokal benda Aktar Ahmed "Aktarvator" pozdravio publiku na hrvatskom jeziku, rekavši "Dobra večer Pula! Kako ste?" i nastavio na engleskom "Dobro je vratiti se", a koncert je pokrenuo rekavši basistu: "Raspali, brate!".

Entuzijazam

ADF-ovci su krenuli s mješavinom svojih klasičnih hitova, i posebno najavili pjesme koje su im bile bitne, poput "Black Sun". Glavne su, svjetski poznati hitove, krenuli izvoditi oko polovice koncerta. Kada su odsvirane prve note hita "Flyover" iz 2005. godine, ruke su krenule prema nebu, i čitavo se mnoštvo unijelo u ritam te pjesme. To je bio uvod za "Stand up", i ostale uspješnice njihovog specifičnog žanra.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Publika i bend stopili su se u jedno; pjevači su učestalo pitali "How are you feeling?" i na svaku pozitivnu reakciju publike su nadograđivali svoj nastup. Kako je večer tekla, energije je bilo sve više. Zato, kada je bend predanhuo na nekoliko minuta, iz publike su krenuli zvižduci i pozivi na još. To se dogodilo i na kraju koncerta, a glazbenici su udovoljili masovnom zviždanju i skakanju u želji za bisom.

- Imate li te snage, upitao je pjevač, a kada je publika gromoglasno odgovorila "Da!", on je kazao: "Onda ćete sad svi lijepo "bounceati" – skakati!" ADF je tada otpjevao svoju neslužbenu himnu, "Free Shatpaw Ram", koja pjeva o nepravomoćno osuđenom čovjeku za čije oslobođenje su se predvodnici benda zauzeli. Koncert je završio zahvalom benda publici za pokazan entuzijazam i potporu, a zaključne riječi benda su, kao i uvijek, bile: "Asian Foundation, begone!" (Asian Foundation, gubite se!).

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Glazba zajednice

ADF-u je ovo bio sedmi nastup u Hrvatskoj, a tek drugi u Istri. Posljednji put su ovdje bili na festivalu Seasplash 2014. godine. Vratili su se zahvaljujući trudu ekipe iz Kluba Kotač. Davor Đuro Uljanić podjelio je s nama priču o tome. Objasnio je kontekst, gdje su se on i Darči iz Kranja, stari punkeri pobratimili u cilju dovođenja talenata. Tako nastaje suradnja između Pule i Kranja, gdje je Darčijev "Sub Art". Đuro je kao organizator Seasplasha već tada krenuo ugovarati nastup Asian Dub Foundationa, ali naravno, u dogovoru je i nastup u Kranju u sklopu turneje.

- Ono što gradovi nisu napravili smo uspjeli napraviti mi jer smo skupa, frendovi 30 godina, kazao je Đuro. Ali no što se posebno izdvaja je da pulski punkeri i čitava ekipa iz Rojca sa ADF-om dijeli korjene. Naime, kaže Đuro: "I oni su izašli iz skvotova u Londonu, baš ovakvih kakav je Rojc. Njihova priča je vezana uz nas."

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Uistinu, osnivači Asian Dub Foundationa su bili socijalni radnici koji su kroz radionice vodili mladež talentiranu za glazbu kroz taj put, da bi na kraju iz toga nastao bend. Kao i među aktivnostima Rojca, kreće se iz zajednice, i tako se često ADF povezuje sa Community Musicom, glazbom zajednice. Krenuli su raditi s romskom zajednicom u Londonu, prešli u južnu Ameriku s afro-reggae stilom u Brazilu i s osiromašenom mladeži, i kroz svoj trud zaradili mjesto na svjetskoj sceni, ali nikad ne zaboravljaju svoju osnovnu poantu.

Inače, u duhu rada sa zajednicom u Rojcu, valja napomenuti i da su za ovaj nastup, dugo očekivan, bukiran unaprijed, rezerviran i tražen, cijene ulaznica bile 35 eura, što je relativno niska cifra za koncerte ove godine. Iz organizacije doznajemo da se za Puležane koji zbog nekog razloga nisu stigli nabaviti kartu, izdvojilo oko 100 ulaznica po prvoj, nižoj, prodajnoj cijeni. Đuro nam je objasnio kako je to Rojc, i cijene ne smiju biti visoke, zbog naših ljudi, a uostalom, zbog identiteta zajednice samog Rojca.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Edukacija

- To je dio edukacije ljudi. Više nitko to ne radi. Jedini pravi koncertni prostor u Rojcu je Kotač. Jedan od ciljeva nam je da svi ovdje mogu doći. Ovo je neprofitna organizacija, kazao je Đuro.

Svaku pohvalu u sklopu ovog zajedničkog projekta (270*) zaslužuju i DJ-evi Bebetto i Jinxie Grooves. Prvi je legenda pulske glazbene scene, a drugi je izdatak pulske mlađe generacije. DJ Bebetto je bio zadužen za ugođaj prije glavnog eventa, a Jinxie Grooves se pobrinuo da se posjetitelji Rojca zabave do sitnih sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter