FESTIVAL SETE SÓIS SETE LUAS U VODNJANU

Grupa Korrontzi iz Baskije osvojila publiku

| Autor: Glas Istre
Korrontzi u Vodnjanu

Korrontzi u Vodnjanu


Nastupivši u sklopu festivala Sete Sóis Sete Luas na Narodnom trgu u Vodnjanu, grupa Korrontzi iz Baskije (Španjolska) preksinoć je podigla publiku na noge i zaslužila burne ovacije posjetitelja koncerta.

Riječ je o skupini koja njeguje tradicionalni baskijski glazbeni izričaj, a za dinamičan nastup kojim su oduševili okupljene na trgu zaslužna je prije svega neiscrpna energija plesačkog para te frontmena i harmonikaša Agusa Barandiarana, koji je kroz cijeli nastup ostvarivao sjajnu interakciju s publikom. U više navrata su se Barandiaran i plesači spuštali među publiku na Placi, animirajući ih da im pljeskanjem daju ritam.

Kroz svoju glazbu Korrontzi otkrivaju bogatu i drevnu tradiciju baskijske kulture, a u središte glazbe vraćaju "triki", odnosno dijatonsku harmoniku na baskijskom jeziku. Preostalim instrumentima – bubnjem, basom, gitarom, mandolinom i mnogim drugima - istovremenu osiguravaju bogatu i dinamičnu glazbenu kulisu. Tako su i u Vodnjanu definitivno potvrdili najave organizatora festivala da uvijek iznova glazbom i plesom publici osiguravaju užareni koncert pun energije i veselja, pravu koncertnu atrakciju.

Sa sastavom Korrontzi završeno je ovogodišnje izdanje velikog međunarodnog festivala Sete Sóis Sete Luas, koji se odvija u više zemalja, a koji je u Vodnjanu organiziran u sklopu Vodnjanskog ljeta. Podsjetimo da je u petak na otvorenju Vodnjanskog ljeta gostovao Carlo Faiello iz Napulja s pratećim sastavom. Stoga se u subotu publici na divnom odazivu tijekom dvije večeri te Gradu Vodnjanu na odličnoj organizaciji zahvalio i direktor festivala Marco Abbondanza. Između ostalog, istaknuo je da Sete Sóis Sete Luas od 1993. godine promiče tradicionalnu, suvremenu i popularnu glazbu te plastičnu umjetnost mediteranskog kulturnog kruga. U 31. izdanju festivala sudjeluje 30 gradova iz 12 zemalja: Brazila, Cape Verde, Hrvatske, Francuske, Italije, Luksemburga, Maroka, Portugala, Slovenije, Španjolske, Tunisa i Turske, te je od ove godine i Vodnjan dio te velike mediteranske i luzofone obitelji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter