I ŠTO ĆEMO SAD?

Ana Đurić - Konstrakta: Ako smo kroz glazbu uspjeli povezati regiju, znači da smo napravili dobar posao. Mogu sad u penziju

| Autor: Lara BAGAR
Ana Đurić alias Konstrakta

Ana Đurić alias Konstrakta


Jedna od glavnih tema prošlogodišnje Eurovizije bila je "Koja li je tajna zdrave kose Meghan Markle?". Na ovo bizarno pitanje Eurovizija nije dala odgovor, ali je zato neobična predstavnica Srbije, pjevačica i performerica Ana Đurić alias Konstrakta s pjesmom "In corpore sano" koja započinje navedenim pitanjem, polučila takvu euforiju, što dugo nije uspjelo jednoj pjesmi s Balkana, a ni s Eurovizije, a da nije govorila o sretnoj ili nesretnoj ljubavi. Dogodio se hit. Preko noći cijela je regija iliti bivša Jugoslavija s rukama u zraku pjevala "Koja li je tajna zdrave kose Meghan Markle?".

Pjesmu je pjevalo i staro i mlado, postala je inspiracija za brojne prepjeve te se stih "Umjetnica mora biti zdrava" preobratio u "Goga/učiteljica/prijateljica/žena… mora biti zdrava". Postala je glas obespravljenih, ali i glas inteligentne kontrakulture koja je oduševila i mainstream publiku. Pjesma s lavorom u kojoj umjetnica, odnosno Konstrakta pere ruke od samokritične je trivijalnosti postala znakom međusobnog prepoznavanja. Konstrakta je postala fenomen. U Hrvatskoj je čak uspjela probiti treš-trap-cajka-lobi, izvan Hrvatske je pak svojim zaraznim refrenom zarazila sve nacije koje su lomile jezik na tim stihovima, dok su je treći uzdizali na još višu razinu i nazivali novom Marinom Abramović. I sve to stoji. Dugo na ovim prostorima nešto nije izazvalo takvu pozitivnu euforiju kao pjevačica prodornih plavih očiju. No, možda je njezin uspjeh u tome što je u svemu tako nekako nevino iskrena, neopterećena, a opet inteligentna, što je pokazala i na panel diskusiji na nedavnim Danima komunikacije u Rovinju.

Razgovor nije bio dogovoren. Došla sam i bilo je onako u stilu - i što ćemo sad? Nevjerojatno draga, duhovita i karizmatična, pristala je jer umjetnica mora biti… u Glasu Istre.

Djelić iz spota "Nobl"Djelić iz spota "Nobl"

- Krenimo od početka. Tko je zapravo Konstrakta?

- Ja sam sebi to ime nadjenula prije 20 i kusur godina. Tada sam bila dio beogradskog elektro vokalnog benda Mistake, Mistake, koji je u to vrijeme bio prilično avangardan. U bendu je bilo tri vokala, Zoe Kidah, Milovan i ja. I dobili smo zadatak u stilu - idite kući i razmislite kako ćete se zvati. Odlučila sam da se zovem Konstrakta jer sam tada mislila da taj naziv na najbolji način odražava moj pristup pisanju stihova. S druge strane, ono što je istina, mi živimo u jednom konstruktu naših društvenih priča koje smo izmislili - vjerujem u ovo, vjerujem u ono.

- Evo, prošlo je godinu dana od hit pjesme "In corpore sano". I dalje se pjeva zarazni refren "Koja li je tajna zdrave kose Meghan Markle". Pjesma je to koja je, na neki način, ujedinila regiju.

- Ja i dalje ne znam zašto i kako, ali eto, desilo se. Više to vidim iz reakcija ljudi i iz onoga što čujem te ispada da je stvarno odjeknulo.

- Kako je bilo nositi se sa slavom nakon što ste, preko noći, prodrmali regiju?

- Lako jer nisam bila svjesna o čemu se radi. Kako je vrijeme prolazilo izgleda da se stvarno desilo neko povezivanje što mi je jako drago i to je najveći benefit što smo se zajedno prepoznali u svemu tome.

- Dokaz je to da umjetnost spaja?

- Pa da. I muzika prije svega, ali ne dešava se to često.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter