AMT tartufi
Istra je zavodnica tu nema sumnji, a vrag bi ga znao jesu li i gomoljasti plodovi tartufa uvjetovali misterioznu strast prema njoj. Jer tko jednom u Istru dođe i kuša njezinu tradicijsku kuhinju, potegne gutljaj božanstvenog vina ili ljekovitoga maslinova ulja, emotivni savez je sklopljen. Čak što više, naruči li tartufe pripremane na svakovrstan način, njihov specifičan ukus sposoban je uvijek probuditi pohotu u mislima onih koji ih jedu, bez obzira na to je li tartuf uistinu afrodizijak ili ne. Stoljećima se prepričava da tartuf može proizvesti supstance koje na mirisnoj razini potiču nesvjesnu seksualnu privlačnost, a prema nekim novijim istraživanjima sa sveučilišta u Münchenu i Lübecku, sve upućuje da tartufi proizvode spoj sličan steroidima, testosteronu i estrogenu, muškom i ženskom spolnom hormonu.
Ovakve nas činjenice tjeraju na razmišljanje da u svim tim pričama ima ipak nešto istinito. Uzme li se još u obzir i legenda koja kaže da je tartuf stvorio vrhovni bog Zeus u antičkoj Grčkoj, jasno je i zašto mu se pripisuju božanska svojstva, ali i odakle mu božanska cijena koja je usporedbi s drugim namirnicama ravna bitcoinu. Jer niti jedna namirnica nije toliko vrijedna i (pre)cijenjena kao tartuf, ovisno o ponudi na tržištu. Najskuplji bijeli tartuf (Tuber magnatum Pico) u povijesti prodan je na aukciji u HongKongu 2007. godine. Podrijetlom iz talijanske pokrajine Albe težio je 750 grama i plaćen je oko 140.000 eura!
Krenula je opet sezona vađenja u Istri ovog gomoljastog ploda, "istarskog dijamanta" i u poznatim restoranima i konobama na meniju će prevladavati razna jela na bazi tartufa. Međutim, ako si to ne možete zbog cijene priuštiti ili ne želite u restoran iz bilo kojega drugog razloga, a želite ručak ili večeru učiniti autentičnom, nabavite si razne proizvode od tartufa i svojom domišljatošću u vlastitom domu pripremite delicije na bazi tartufa. Bez puno pompe i formalnosti, s ovim proizvodima posebnih aroma priuštit ćete si doživljaj nepogrešivog užitka. Sebi ili prijateljima koji su najavili dolazak. Ništa lakše, a sada još lakše jer se pojavila nova robna marka AMTRUFFLES (AMT) na hrvatskom, odnosno istarskom tržištu, a vlasnik je Anto Marijić iz naselja Fratrice 64, kraj Umaga.
Na preporuku brojnih umaških ugostitelja koji kod njega nabavljaju gomolje crnog i bijelog tartufa i ostale proizvode na bazi tartufa put nas je doveo do njegove mirisne konobe malih užitaka. Na ulasku u rustikalni prostor mirisi opojnih tartufa zasjenili su svaki pogled na tipični istarski interijer. Na stolu su posluženi kanapei sa namazima od kreme s bijelim tartufima, kreme od crnih tartufa, tu je i tartufata, maslinovo ulje s crnim tartufima…
Zalogajčići dekorirani listićima crnih tartufa ili bolje rečeno laticama, pojačali su intenzitet okusa tih krema. Razgovor s Marijćem na ovoj maloj čarobnoj gozbi, valjda zbog buketa okusa koji se rascvjetaju na okusnim pupoljcima dok ih jedemo, biva inspirativan. Između pojedinih zagriza kapljicom malvazije ispiremo grlo, pa nas opet stanje užitaka magnetski privlači da kušamo i sljedeći zalogajčić od ovih plodova, zaista čuda prirode. Djeluju tako svježe i prirodno, da se nekako dok ih grickamo osjećamo posebno. Malo je reći zadovoljno.
- Ove su kreme nastale prema posebnoj recepturi i važno je naglasiti da su bez konzervansa i bez emulgatora tako da im je sačuvana prirodna tvar i nutritivna vrijednost, kao i aroma, odatle ta široka dimenzija intenziviranih okusa, kazuje Marijić što vrijedi i za ostale proizvode koje ima u ponudi. A trenutačno na bazi tartufa nudi po vlastitoj robnoj marki AMT-a proizvode u malim teglicama od 80 grama i velikima za restorane i to bijelu kremu s bijelim tartufima, kremu s crnim tartufima, bijelu kremu s bijelim tartufima i vrganjima, crnu kremu s maslinama i crnim tartufom, crnu i bijelu tartufatu, ulje s cijelim crnim ili bijelim tartufom, sjeckani bijeli i sjeckani crni tartuf. Svi proizvodi su vrhunske kvalitete, bez umjetnih boja i bez konzervansa! Još je u ponudi sir s tartufima u pakiranjima od cca 500 grama, a u asortiman svojih proizvoda po posebnoj recepturi uskoro će uvrstiti i kobasice s tartufima.
- Tu su još i svježi gomolji crnog (Tuber melanosporuma) i bijelog tartufa (Tuber magnatum Pico) kojega najčešće nabavljaju za renomirane restorane, a one najveće bijele tartufe izvozim, najviše u Italiju jer ih Talijani osobito cijene, znatno više od francuskog favorita, ekskluzivnog crnog tartufa Perigorda, ističe Marijić.
On je s proizvodnjom delicija na bazi tartufa započeo lani i polako osvaja lokalno tržište, ali je sve više upita za novim proizvodima i izvan Bujštine.
- Osvajamo tržište jer interes za našim proizvodima raste. Autentični su što istančani gurmani prepoznaju. Osim toga, svi si za malo novaca mogu priuštiti veliki užitak kupnjom, pa priprema nekih obroka samo dodatkom male žličice nekih namaza i smjesa može postati fantastična. Prerađevine od tartufa se mogu kombinirati s različitim mesom, tjesteninom, rižom, biftecima i drugim namirnicama po vlastitim željama i ukusima. Isto vrijedi i za kreme koje su zdrave i ukusne već samo razmazivanjem po tostiranim kruščićima ili tostu. Ovakvi kanapei su uvod u jednu posebnu gastro večeru ili ručak kad želimo pokloniti dragocjene darove prirode sebi ili onima do kojih nam je stalo, veli Marijić pa odmah pojašnjava i zašto su, tj. jesu li tartufi (pre)skupi u prodaji.
- Ovisno kroz koju prizmu na to gledate. Više je faktora koji utječu na njihovu cijenu, ali onaj presudan je da je njihova ponuda ograničena, a osobito ako je godina sušna. Rok trajanja im je kratak, a potražnja za njima velika. No uzme li se u obzir da su zbog afrodizijačkih svojstava vrlo dragocjeni, da obiluju antioksidansima kao antitumornim svojstvima, energetskim svojstvima, enzimima koji pogoduju pravilnoj probavi, pročišćavaju tijelo i da ne sadrže masti pa djeluju na mršavljenje, tartuf se ubraja u važnu namirnicu iz naše tradicijske kuhinje i vrlo je nutritivno vrijedan, pa možda stoga i nije precijenjen. A uzmu li se još u obzir i studije da je tartuf odlična namirnica za kosti i kožu, rekao bih da spada u ljekovitu hranu. Sve više se reklamiraju i kreme protiv starenja (anti-age) dobivene na bazi tartufa, podsjeća Marijić. Dok to raspredamo, zalogajčići sa stola su nestali i razmišljam koliko li sam mlađa i poletnija danas. Ustvari, da nakon svega ukratko zaključimo s onim što je još davno grčki antički liječnik i filozof Aelije Galen napisao: "Tartuf je najhranjivija namirnica, a može pobuditi i sladostrašće". Tu se iščitava odgovor zašto je glorificiran kroz vjekove.
U današnje doba za vrijeme sezone tartufa svi putovi vode u New York. Zvuči nevjerojatno, ali najviše kilograma tih čarobnih gomolja prodaje se iz Europe u New Yorku. U elitnim restoranima i specijaliziranim trgovinama. Kakvog li apsurda! A nama u Istri raste i miriše pod nosom, pa zar to nije već dovoljan razlog kojim ćemo pobiti mit da je tartuf omiljena hrana bogataša i privlačna namirnica profesionalnim kuharima iz vrhunskih kuhinja. Taj se mit može dokinuti, recimo za početak, da vas put odvede do AMT-a, Fratrice, kućnog broja 64.