Ovogodišnji jelovnik Festivala pašte imat će u fokusu tradicionalne, stare recepte, onakve kakve su spravljale naše none i pranone. Moći će se kušati pašta-fažo te fuži i kapuz, što je još jedna posebnost našega istarskog kraja; pašta i povrće u jednom tanjuru. Novitet ovogodišnjeg Festivala bit će cijena jednog menija u kojem će se dobiti čak tri vrste pašte od kojih jedna može biti i slatka.
Radionice izrade pašte
Od tradicionalnih istarskih delicija od pašte moći će se u subotu degustirati žgvacet od boškarina, kuhani kiseli kupus s boškarinom i ravioli sa sirom, a u nedjelju šalšu s polusuhim mrsom, fuži s tartufima te ponovno ravioli sa sirom koji mogu biti slatki ili slani. Na meniju će biti i makaruni sa škorupom, divljom rokuljom i pršutom, te maslacem s kušom (kaduljom) i pršutom, te već spomenuti pašta-fažo.
Svi posjetitelji željni stjecanja novog znanja, ali i očuvanja tradicije imat će priliku naučiti pripremati tipičnu istarsku tjesteninu zahvaljujući radionicama koje će se održavati svakog dana od 18 do 22.30 sati. Osim odraslih i djeca će moći okušati svoje vještine u izradi pašte dok se roditelji bezbrižno opuštaju u debeloj hladovini stoljetnih stabala. U Čakavskoj kući održat će se predavanja, tako će u subotu predavanje održati Darinka Družetić na temu Pašta od pira, dok će u nedjelju posjetitelji moći uživati u predstavi "Ljudi koji su gradili Žminj" dramskog kampa OŠ Vladimira Gortana iz Žminja.
Čarobnoj atmosferi Istarskog festivala pašte, osim posebnog ambijenta osvijetljenog feralima, lampionima i svijećama, pridonijet će i glazba i to u subotu s Irenom i Maurom Giorgi Acoustic, a u nedjelju uz Duo Bluenote. Izvodit će jazz, pop, rock i latino klasike; kao i svake godine bit će to savršena kulisa za uživanje u pjatu odlične pašte.
Proizvođači iz cijele Istre
Proizvođači tjestenine koji će svoju paštu predstaviti kroz kulinarski show bit će Zajednički obrt za proizvodnju tjestenine Marija (Pula), Obrt za proizvodnju tjestenine "Nona" (Kringa), Obrt za proizvodnju tjestenine "Marial" (Sveta Katarina), Obrt za proizvodnju tjestenine "Pašta mia zia" (Rovinj), Brionka (Pula), Klara Marić, proizvodnja i prodaja tjestenine (Kanfanar) i Francuz (Pazin).
Šetimana od pašte je uvertira festivalu i traje od 1. do 5. srpnja. Ugostiteljski objekti sudjeluju su: konoba Puli Jurića, restoran Pod ladonjon, restoran Poli Pineta i restoran Žminjka. Riječ je o periodu u kojemu za promotivnu cijenu od 40 kuna posjetitelji mogu kušati pjat domaće pašte i piće (sok ili vino) po izboru. Više o programu može se naći na službenoj web stranici www.festivalpaste.com ili na www.facebook.com/festivalpaste/.
Posjetitelji će imati priliku naučiti pripremati tipičnu istarsku tjesteninu
- GO03705981.jpg
Primamljive kombinacije s tjesteninom