istarski festival pašte

Ovog vikenda u Žminju: Cooking show, radionice izrade pašte, dječje radionice, večernji koncerti...

| Autor: Jelena Milović
(Foto: Istarski festival pašte / Facebook)

(Foto: Istarski festival pašte / Facebook)


Nakon vina, ulja, pršuta i sira došao je red na tradicionalnu paštu naših krajeva. Istarski festival pašte, koji se održava u Žminju, događaj je koji će istaknuti zasluženo mjesto pašti odnosno tjestenini u istarskoj gastronomiji.

Promocijom i održavanjem, nastoji se sačuvati i njegovati lokalna tradicija te potaknuti zaštita i vrednovanje autohtonih tjestenina kao i podržati lokalne proizvođače na ustrajnost u njezinu očuvanju i kreativnost u razvoju novih proizvoda.

Brojni izlagači

Pašta i još svašta i ove godine očekuje posjetitelje u samom srcu Istre, u Žminju Zat kaštela, gdje danas i sutra na velikom gastro događaju organizatori nastoje spojiti tradicionalno i suvremeno u istarskoj kuhinji.

Pod starim kestenima, na rustikalnim štandovima i s prigodno uređenom kuhinjom te ugodnim ambijentom osvijetljenim lampionima i svijećama, pravo je mjesto za uživanje, degustiranje i kupovinu pašte, umaka, sireva i onog "svašta" što nas uvijek podsjeća kad se izgovori "pašta".

(Foto: Istarski festival pašte / Facebook)(Foto: Istarski festival pašte / Facebook)

Cooking show, radionice izrade pašte, dječje radionice, zabavni program, večernji koncerti, prezentacije novih i tradicionalnih receptura, sve se to priprema na jednom mjestu. Najavljeno je više od 40 izlagača sira, pršuta, vina i drugih vrhunskih domaćih delicija, a festivalski wine bar popratit će odlični koncerti i live glazba.

Posjetitelji imaju prilike saznati novitete i tajne vrhunskih majstora, a možda i samo dobivanje nove ideje koju će zavoljeti i uzeti sa sobom te koristiti u vlastitoj kužini. Primjerice, na jednom od prijašnjih izdanja na ovoj se manifestaciji mogao kušati pašta-fažo te fuži i kapuz, što je još jedna posebnost našega istarskog kraja; pašta i povrće u jednom tanjuru.

Od tradicionalnih istarskih delicija od pašte mogao se degustirati žgvacet od boškarina, kuhani kiseli kupus s boškarinom i ravioli sa sirom, dok je prošle godine novost bila natjecanje u brzinskoj izradi makaruna i postavljanje istarskog rekorda.

(Foto: Istarski festival pašte / Facebook)(Foto: Istarski festival pašte / Facebook)

Ova sad već tradicionalna manifestacija krenula je sa svojim izdanjem prije deset godina, 2014. godine, kao manifestacija večernjeg i noćnog tipa. Ono što se zasigurno nije mijenjalo jest mjesto njena održavanja - Zat kaštela na prostoru iza stare crkve sv. Mihovila.

Tradicija pašte

Također, zadržana je i prvotna ideja; riječ je o gastro događaju u kojem se nastoji spojiti tradicionalno i suvremeno u istarskoj kuhinji koja se u žminjskoj priči veže uz pašte, tjestenine te sve ono što se dobro sljubljuje s paštom.

Otpočetka su tu bile prezentacije novih i tradicionalnih recepata, tajni vrhunskih majstora, istraživačkih radionica cateringa, stručnih predavanja na temu tradicija pašte u Istri, zabavnih trenutaka, od igraonica i radionica na temu pašte za djecu, pa sve do koncerta.

(Foto: Istarski festival pašte / Facebook)(Foto: Istarski festival pašte / Facebook)

Tijekom manifestacije u promociju autohtone pašte uvijek su uključeni i lokalni ugostiteljski objekt, a cilj manifestacije je na jednom mjestu okupiti značajan broj proizvođača pašte i komplementarnih proizvoda (sira, pršuta, šparoga, mesa, boškarina, vina, maslinovog ulja) iz cijele jadranske euroregije.

Program

Svečano otvorenje Istarskog festivala pašte je u petak, u 17.30 uz kulturno-umjetnički program i show cooking point na glavnoj pozornici uz restoran Francuz. U dječjem kutku bit će razne radionice i face painting, a otvorit će se i izložba radova djece DV-a "Rapčići" iz Žminja na temu pašte. Također, od 17.30 startaju i radionice izrade domaće istarske tjestenine, koje će potrajati do 22 sata. U 19 sati je obilazak kaštela i predstavljanje izlagača, a također od 19 sati kreće i zabava uz glazbu u izvedbi Frula banda.

Isti program očekuje posjetitelje i u subotu, uz dodatak - u 18 sati kreće natjecanje, gdje će posjetitelji morati pokazati koliko makaruna mogu umijesiti u samo jednoj minuti, i gdje će se natjecati u postavljanju novog svjetskog rekorda. Za večernju zabavu od 19 sati zadužen je Bambus Band.

(Foto: Istarski festival pašte / Facebook)(Foto: Istarski festival pašte / Facebook)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter