Sushi majstor Sava Mihajlov koji svakodnevno priprema sushi i druge japanske specijalitete na rooftopu u pulskom Vertigu kaže da je zamisao ovog shushi bara bila da gosti mogu pogledati proces izrade jela od početka do kraja i doći popričati sa sushi majstorom
(Snimio Dejan Štifanić)
U posljednjih nekoliko mjeseci pulska gastro scena proširila se za čak dva sushi bara koji u svojoj ponudi imaju brojne vrste sushija, najpopularnijeg japanskog jela. Jedan od njih nalazi se u centru grada, dok je drugi smješten u lounge baru Vertigo, na krovnoj terasi restorana Ribarska koliba.
Losos, tuna i prženi gamberi
Sushi majstor Sava Mihajlov koji svakodnevno priprema sushi i druge japanske specijalitete na rooftopu u Vertigu, kaže da je ideja bila da je bar na otvorenom tako da svatko može vidjeti kako se jelo priprema. Cijela ta priča tako pak djeluje interesantnije, gosti mogu pogledati proces izrade jela od njegovog početka do kraja i doći popričati sa sushi majstorom. I njemu je, napominje, veliko zadovoljstvo raditi u otvorenoj kuhinji sa širokim pogledom na more i marinu, a istovremeno može vidjeti reakciju gostiju kada kušaju njegova jela.
(Snimio Dejan Štifanić)
- Ovo je novi ovogodišnji projekt. Počeli smo sredinom svibnja, i krenuli smo lagano s malim menijem koji je sastavljen od naših omiljenih jela. Za početak nismo htjeli komplicirati, u prvoj godini smo odlučili testirati tržište, ponudili smo jednostavna jela kako bi vidjeli hoće li se to ljudima svidjeti i kako će sve to zajedno krenuti. Za sada se pokazalo kao jako uspješno, a idući je korak proširiti ponudu za sljedeću sezonu, kaže Mihajlov, 23-godišnji Novosađanin koji je u Pulu došao raditi tijekom sezone.
- Krenuo sam s klasičnom kuhinjom, a igrom slučaja počeo sam raditi u Novom Sadu u sushi baru "Sushi fresh", gdje sam radio oko godinu i pol. Sljedeći korak bio mi je dolazak u Vertigo, odnosno u Ribarsku kolibu, priča Mihajlov. To mu je, kaže, preporučio kolega koji je dobro poznaje hrvatsku gastro-scenu, a trenutno je šef sushi restorana na Braču.
- Nakon sklopljenih dogovora, došli smo ovdje zajedno. Osmislili smo jelovnik, "dovukli" neka od jela iz Novog Sada i Beograda koja najviše idu i koja gosti najviše vole, i tim jelima smo dali svoj pečat. Ja sam ostao raditi, a on je otišao dalje, kaže Mihajlov.
(Snimio Dejan Štifanić)
Objašnjava da je sushi, lagano jelo, idealno za ljetne večeri. Stoga su i u sushi baru Vertigo predvidjeli da se sushi priprema u večernjim satima, od 18 do 23 sata, te da ljudi degustiraju sushi uz zalazak sunca, glazbu i koktele.
Kako ističe Mihajlov, dosta ljudi ima određen strah prema sirovoj ribi, zbog čega često odabiru vrstu sushija u kojemu je riba termički obrađena, što i on preporučuje onima koji se još uvijek nisu susreli s ovom japanskom delicijom.
(Snimio Dejan Štifanić)
- Primijetio sam da ljudi ovdje jako vole pohana jela, pa tako i kod nas više ide pohani sushi nego svježi. Ljudi koji vole i redovno jedu sushi, uzimaju klasična japanska jela, dok oni koji po prvi put dolaze isprobati sushi, odabiru "moderniju", američku verziju sushi rolica. Zovu se Uramaki rolls i one su nam od početka najtraženije. U njima ima i ribe u tempuri i majoneze i krem sira, tu su i spicy umaci, tako da je onima koji nisu navikli na svježu ribu, ovakva adaptirana verzija nešto lakša, poznatija nepcu, pogotovo za prvi put isprobati. Osim toga, ljudi najviše vole jesti losos, tunu i pržene gambere, iako sve ide, otkriva nam Mihajlov.
Urumaki rolice, sashimi, nigri sake…
Sushi bar trenutno u ponudi ima različite maštovite varijante urumaki rolica, a neke od njih su California roll, Philadelphia roll, Veggie roll, Dragon roll, Rainbow roll, Ribarska koliba in tempura.. No, iako vole eksperimentirati i stvarati nove vrste rolica, u ponudi su i ona tradicionalna japanska jela poput sashimija što je u prijevodu komad ribe, nigiri sake je komad ribe (lososa) na kuglici riže, dok je hosomaki spoj alge, ribe i riže. Tu su i vegetarijanske i veganske varijante za one koje ne vole ili ne jedu ribu, a njih čine avokado, krastavac i riža.
(Snimio Dejan Štifanić)
- Edamame je jelo koja se poslužuje kao grickalica, to je baby soja u mahuni, a moguće ju je isprobati u tri varijante - slanu, s tartufima i umakom sweet chilly. Osim toga, ljudi često isprobavaju i čips od škampa, kaže naš sugovornik.
Dok spretno barata s drvenim podloškom kojim oblikuje sushi rolice, Mihajlov nam priča kako tehnika pripremanja nije teška, već se u suštini nauči za dva tjedna, nakon čega samo slijedi usavršavanje. Kaže kako svatko može naučiti napraviti sushi, samo je bitno imati volju.
- Kod sushija je bitno da se priprema na mjestu, odnosno da se ne napravi unaprijed, ujutro ili dan prije, pa da stoji. To onda ne može biti isti okus, kaže naš sugovornik tijekom pripremanja Premium tune u tempuri i Nagiri sakea. Dok je drugo jelo tradicionalno, prvo je, ističe, sve samo ne to.
Na podlogu koju čini nori alga stavlja sushi rižu, dodaje papriku, tunu i avokado, potom slijedi pohanje rolice, a onda i prženje u ulju na dvije minute. Slijedi serviranje i ukrašavanje umacima i listićima tune i Premium pohana tuna je spremna.
Prepoznatljivost i specifičnost
Napominje da su osnovne namirnice potrebne za dobar sushi avokado, svježi losos i tuna, krem sir, razno povrće, dok je baza kvalitetna sushi riža. Kaže kako umake pripremaju prema svom vlastitom receptu.
(Snimio Dejan Štifanić)
- Soja sos pripremamo na jedinstven način, a poznato je da svaki sushi restoran ima neki svoj ukus i način na koji ga priprema, kako bi bio specifičan i prepoznatljiv, priča Mihajlov pa dodaje da je došao i do njega glas da se otvorio i sushi bar Noy u centru grada, no kaže da ih ne smatra konkurencijom, već nekog s kime može razmijeniti iskustva.