(Snimila Doria Mohorović)
Limska kamenica, lokalnog naziva oštriga, najpunija je i najukusnija za kušanje oko blagdana svetog Josipa pa će se nakon prošlogodišnjeg premijernog izdanja Dana limskih oštriga, ove nedjelje u Limskom zaljevu održati i drugo izdanje uz zanimljiv program s ponudom baziranoj na limskoj oštrigi. Gastromanifestacija pokrenuta je u suradnji Općine Kanfanar i tamošnje turističke zajednice s ciljem dodatne valorizacije i brendiranja ove školjke.
Poznata delikatesa svoj vrlo specifičan okus i karakteristike duguje mikroklimatskim specifičnostima Limskoga zaljeva, zaštićenog područja u čak tri kategorije, kao značajni krajobraz, posebni rezervat u moru i dio ekološke mreže Natura 2000.
Gastroprogram na rivi započet će u 12 sati i trajati do 16 sati, a u tom će se vremenu moći uživati u ponudi sirovih oštriga za koje će se pobrinuti Istrida, jedino uzgajalište oštriga na Limu. Oštrige će se prodavati u porcijama od četiri ili osam komada, po cijeni od 10, odnosno 20 eura. Na rivi će se predstaviti i lokalna ekološka vina Lunika, domaći proizvodi, rakije, likeri OPG-a Olimp te selekcija vina istarskih vinara za koju će se pobrinuti restoran Fjord, a restoran Viking pripremit će istarske slastice, fritule i ostale tradicionalne slastice.
Osim kroz program na rivi, oštrige će se prezentirati i u tematskim menijima koje pripremaju restorani "Viking" i "Fjord", a koji će se u povodu manifestacije nuditi po promotivnim cijenama. Riječ je o jelima koja nisu dio uobičajene ponude restorana.
Restoran "Viking" nudit će meni po cijeni od 45 eura: po dvije sirove i gratinirane oštrige, tjesteninu s oštrigama, filet ribe s oštrigama i palentom, desert.
Restoran "Fjord" priprema dva menija, i to meni koji za 45 eura nudi po dvije sirove i gratinirane oštrige, bavette s oštrigama, filet brancina s oštrigama i istarsku skutu s medom i smokvama, te meni od 40 eura koji obuhvaća krem juhu od šparoga i oštriga, bavette s oštrigama, filet brancina s oštrigama te istarsku skutu s medom i smokvama za desert. Kako bi se osiguralo mjesto u restoranu, nužne su prethodne rezervacije.
Uz gastronomsku ponudu, Dan limskih oštriga imat će i niz zabavnih popratnih sadržaja pa će se posjetitelji moći voziti brodom po Limskom zaljevu, a planirani polasci broda su svakih pola sata, počevši od 12 sati i zaključno s 15.30 sati kada je zadnji polazak. Karte za brod po cijeni od 5 eura moći će se kupiti na rivi, pored polazišta broda.
Limski zaljev i njegove ljepote moći će se upoznati i kroz izložbu fotografija "Lim iznad i ispod" na kojoj će se vidjeti razne mikrolokacije unutar zaštićenog područja Limskoga zaljeva, pa tako i nekoliko fotografija iz podmorja Lima, za koje su se pobrinuli članovi ronilačkog kluba iz Vrsara.
Zanimljivost ovogodišnjeg Dana limskih oštriga prezentacija je uporabnih suvenira, prirodnih sapuna na bazi maslinovog ulja obogaćenih komadićima ljušture limskih oštriga i dagnji za piling.
Autori ovog kreativnog suvenira učenici su i profesori Talijanske srednje škole iz Rovinja.