Ilustracija (iStock)
Koliko puta vam se dogodilo da kruh preko noći postane tvrd i nejestiv? Kako bi kruh duže ostao svjež, donosimo jednostavne, ali korisne savjete uz pomoć kojih ćete manje bacati hranu.
Ako ste kupili kruh, a znate da ga nećete konzumirati, jednostavno ga stavite u vrećicu i ostavite u zamrzivaču. Kruh će biti spreman za konzumaciju između dva do tri mjeseca.
Kada ga poželite konzumirati, izvadite ga i stavite kratko u pećnicu ili toster.
S razlogom postoje kutije za kruh. U njima kruh duže ostaje svjež jer u kutijama dolazi do manje cirkulacije zraka, stoga se sporije suši.
Dodatni savjet: pripazite da u kutiji ne držite previše namirnica jer se tako povećava postotak vlage, što znači da se povećava i rizik razvoja plijesni.
Ako kod kuće nemate gore navedenu kutiju, obavezno kruh držite u foliji ili plastičnoj vrećici. Na ovaj način sprječavate isušivanje kruha.
Dok zamrzivač čuva kruh, hladnjak ima posve suprotni efekt. Naime, u hladnjaku se kruh suši šest puta brže nego na svježem zraku. Ako pak želite zadržati sendvič preko noći u hladnjaku, obavezno ga stavite u foliju.
Ako je kruh ipak postao suh i tvrd, ne morate ga baciti, spas postoji. Sve što trebate napraviti je poprskati kruh vodom i na par minuta ga staviti u pećnicu. Pripazite da kruh ne držite predugo u pećnici kako kora ne bi postala pretvrda.