Uvertira u uskrsni ručak, preporuka je iz Konobe Most, svakako su dobar domaći sir i pršut, uz koje ide svježe pečen kruh i domaće maslinovo ulje. Vrijeme je divljih šparoga pa je na uskrsnom stolu nezaobilazna fritaja sa šparogama kojoj aromu i strukturu daje kombinacija šparoga, mladog luka i pršuta
Konoba Most prava je gastro veteranka, najstarija u Buzetu, među najstarijima u Istri, ovjenčana stihovima pjesnika Zvane Črnje koji je bio njezin čest gost.
Konoba, uz najdužu istarsku rijeku Mirnu, ravnih je devedeset godina na braniku tradicijske gastronomije. Sada već četvrta generacija obitelji Marinac radi u kultnoj oštariji kojoj je, uz obiteljsku tradiciju, temelj sezonalnost. Istarska gastronomska perjanica sva je u proljetnim bojama, a uskrsne blagdane dočekuje uz proljetni meni.
Konoba Most oduvijek je otvorena za Uskrs. To je dan kada su obitelji dolazile na ručak i taj se običaj zadržao do današnjih dana. Uvertira u uskrsni ručak, preporuka je iz Konobe Most, svakako su dobar domaći sir i pršut, uz koje ide svježe pečen kruh i domaće maslinovo ulje. Vrijeme je divljih šparoga pa je na uskrsnom stolu nezaobilazna fritaja sa šparogama kojoj aromu i strukturu daje kombinacija šparoga, mladog luka i pršuta.
Za predjelo se, uz fritaju, može uzeti i malo špalete. Uskrs u Istri, tako i u Buzetu, ne može proći bez špalete, polusušene svinjske prednje plećke, koja se reže na tanke fete i prži na maslinovu ulju, điravolta. Svi oni koji se zažele toplog tanjura, mogu uživati u krem juhi od šparoga ili pak u goveđoj juhi u kojoj se kuha nedeva, autohtono, domaće jelo istarskog sjevera, neizostavna delicija svakog malo raskošnijeg blagdanskog stola.
Nedeva se, prenijela nam je obiteljski recept Nilda Marinac, priprema od više vrsta sira i suhog kruha. Sir i kruh se naribaju, dodaju se jaja, malo soli i papra. Neki dodaju peršin i češnjak, ali u Konobi Most to ne prakticiraju. Umijesi se smjesa poput kruha i oblikuje u štrucu. Nedeva se kuha u juhi, a poslužuje kao prilog uz glavno jelo. Za Uskrs je uobičajeno glavno jelo janjetina pečena u pećnici s krumpirom, vrhunski gurmanski uskrsni specijalitet. Moguće je, naravno, naručiti i ostale vrste mesa, poput teletine, također pečenu u pećnici s krumpirom.
Uz ostale delicije, u Konobi Most moguće je degustirati domaću pincu, tradicionalni slatki kruh s grožđicama. Ova princeza, zvijezda uskrsnog istarskog stola, u ponudi je tri, četiri tjedna: uoči Uskrsa, tijekom i nakon blagdana.
- Za Uskrs obavezno mijesimo domaću pincu. Sve radim od oka, na svako jaje stavim dvije do tri žlice šećera, dodam naribane korice limuna, korice naranče, grožđice namočene u rumu, malo maslaca ili čak masti, mlijeko, kvasac i brašno. Mijesim na ruke dobrih pola sata. Od istoga tijesta napravim poticu, orehnjaču, kaže Nilda.
Buzet na pijatu u Konobi Most zastupaju tradicijska istarska jela, domaća tjestenina koju rade sami - fuži, njoki, ravioli, pljukanci, rezanci, šuga od divljači, kokoši, maneštre, a ovisno o sezoni, jela od gljiva, tartufa i šparoga. Ljubitelji mesnih delicija odlučit će se za istarski ombolo na maslinovom ulju s domaćim fužima i šparogama. Sam ombolo, začinjen solju, mrvljenim paprom i listićima lovora, delicija je za sebe, a uz fuže i šparoge, dobitna je kombinacija.
Glavni adut ugostitelja iz doline rijeke Mirne jesu domaća hrana i gostoljubivost. Od toga se nisu umorili i od toga nisu odustali, a slave dvostruki jubilej Konobe Most: 110. obljetnicu postojanja i 90. obljetnicu otkako ju je preuzela obitelj Marinac.