Uvertira u uskrsni ručak, preporuka je iz Konobe Most, svakako su dobar domaći sir i pršut, uz koje ide svježe pečen kruh i domaće maslinovo ulje. Vrijeme je divljih šparoga pa je na uskrsnom stolu nezaobilazna fritaja sa šparogama kojoj aromu i strukturu daje kombinacija šparoga, mladog luka i pršuta
Konoba Most prava je gastro veteranka, najstarija u Buzetu, među najstarijima u Istri, ovjenčana stihovima pjesnika Zvane Črnje koji je bio njezin čest gost.
Na braniku gastro tradicije - Konoba Most
Konoba, uz najdužu istarsku rijeku Mirnu, ravnih je devedeset godina na braniku tradicijske gastronomije. Sada već četvrta generacija obitelji Marinac radi u kultnoj oštariji kojoj je, uz obiteljsku tradiciju, temelj sezonalnost. Istarska gastronomska perjanica sva je u proljetnim bojama, a uskrsne blagdane dočekuje uz proljetni meni.
Konoba Most oduvijek je otvorena za Uskrs. To je dan kada su obitelji dolazile na ručak i taj se običaj zadržao do današnjih dana. Uvertira u uskrsni ručak, preporuka je iz Konobe Most, svakako su dobar domaći sir i pršut, uz koje ide svježe pečen kruh i domaće maslinovo ulje. Vrijeme je divljih šparoga pa je na uskrsnom stolu nezaobilazna fritaja sa šparogama kojoj aromu i strukturu daje kombinacija šparoga, mladog luka i pršuta.
Fritaja sa šparogama i pršutom
Za predjelo se, uz fritaju, može uzeti i malo špalete. Uskrs u Istri, tako i u Buzetu, ne može proći bez špalete, polusušene svinjske prednje plećke, koja se reže na tanke fete i prži na maslinovu ulju, điravolta. Svi oni koji se zažele toplog tanjura, mogu uživati u krem juhi od šparoga ili pak u goveđoj juhi u kojoj se kuha nedeva, autohtono, domaće jelo istarskog sjevera, neizostavna delicija svakog malo raskošnijeg blagdanskog stola.
Majda, Valter i Nilda
Nedeva se, prenijela nam je obiteljski recept Nilda Marinac, priprema od više vrsta sira i suhog kruha. Sir i kruh se naribaju, dodaju se jaja, malo soli i papra. Neki dodaju peršin i češnjak, ali u Konobi Most to ne prakticiraju. Umijesi se smjesa poput kruha i oblikuje u štrucu. Nedeva se kuha u juhi, a poslužuje kao prilog uz glavno jelo. Za Uskrs je uobičajeno glavno jelo janjetina pečena u pećnici s krumpirom, vrhunski gurmanski uskrsni specijalitet. Moguće je, naravno, naručiti i ostale vrste mesa, poput teletine, također pečenu u pećnici s krumpirom.
Krem juha od šparoga
Uz ostale delicije, u Konobi Most moguće je degustirati domaću pincu, tradicionalni slatki kruh s grožđicama. Ova princeza, zvijezda uskrsnog istarskog stola, u ponudi je tri, četiri tjedna: uoči Uskrsa, tijekom i nakon blagdana.
- Za Uskrs obavezno mijesimo domaću pincu. Sve radim od oka, na svako jaje stavim dvije do tri žlice šećera, dodam naribane korice limuna, korice naranče, grožđice namočene u rumu, malo maslaca ili čak masti, mlijeko, kvasac i brašno. Mijesim na ruke dobrih pola sata. Od istoga tijesta napravim poticu, orehnjaču, kaže Nilda.
Buzet na pijatu u Konobi Most zastupaju tradicijska istarska jela, domaća tjestenina koju rade sami - fuži, njoki, ravioli, pljukanci, rezanci, šuga od divljači, kokoši, maneštre, a ovisno o sezoni, jela od gljiva, tartufa i šparoga. Ljubitelji mesnih delicija odlučit će se za istarski ombolo na maslinovom ulju s domaćim fužima i šparogama. Sam ombolo, začinjen solju, mrvljenim paprom i listićima lovora, delicija je za sebe, a uz fuže i šparoge, dobitna je kombinacija.
Dobar domaći sir i pršut, uz svježe pečen kruh i domaće maslinovo ulje - najbolja uvertira u uskrsni ručak
Glavni adut ugostitelja iz doline rijeke Mirne jesu domaća hrana i gostoljubivost. Od toga se nisu umorili i od toga nisu odustali, a slave dvostruki jubilej Konobe Most: 110. obljetnicu postojanja i 90. obljetnicu otkako ju je preuzela obitelj Marinac.