Od 27. do 31. kolovoza

Na programu 22. Liburnia Film Festivala 37 dokumentarnih filmova

| Autor: Ervin Pavleković
Prizor iz filma "U tranzitu" pulske autorice Lucije Brkić (Foto: LFF PR)

Prizor iz filma "U tranzitu" pulske autorice Lucije Brkić (Foto: LFF PR)


Dvadeset i drugo izdanje Liburnia Film Festivala posvećenog isključivo hrvatskome dokumentarnom filmu održat će se od 27. do 31. kolovoza i bit će prikazano 37 dokumentarnih filmova, od kojih je njih 26 u konkurenciji za osam festivalskih nagrada te 11 u popratnome programu.

Filmovi izvan konkurencije

Uz 26 filmova u konkurenciji na Ljetnoj pozornici Opatija svoje mjesto izvan konkurencije pronaći će i festivalske premijere Restartove Škole dokumentarnog filma - »Cijeli dan nisam stala« Klare Berdaiste »Sretna Nova godina« Margarite Vlaović. Filmski program LFF-a zatvorit će posebna projekcija dugometražnog filma »Grandpa Guru« Silvija Mirošničenka.

Ovogodišnji žiri festivala čine Marina Burić, producentica IDFA Foruma, industrijskog dijela najvećeg svjetskog festivala dokumentarnog filma IDFA i suradnica brojnih drugih domaćih i međunarodnih festivala, Danijel Pek, umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala i producent brojnih nagrađenih dokumentarnih i igranih filmova, Boris Poljak, višestruko nagrađivani snimatelj, direktor fotografije i redatelj, peterostruki dobitnik nagrade za najbolju fotografiju na LFF-u, Vjeran Šalamon, multimedijalni umjetnik, skladatelj i dizajner zvuka te Melita Vrsaljko, nagrađivana angažirana novinarka portala Faktograf i redateljica prošlogodišnjeg pobjedničkog filma »Knin-Zadar«, dok će član Hrvatskog društva filmskih kritičara i FIPRESCI-ja Nino Kovačić dodijelit će ovogodišnju nagradu kritičara »Dragan Rubeša« koju dodjeljujemo u suradnji s riječkim Art kinom.

Socijalna tematika

Kako najavljuju iz LFF-a, na velikome opatijskom platnu naći će se i filmovi s ironičnim pogledom na svakodnevicu, izrazito zanimljivim protagonisti(ca)ma, te kao i uvijek filmovi socijalne tematike, od gubitka posla do gubitka stečenih prava. Festival će otvoriti obiteljski film »Naša djeca« Silvestra Kolbasa, koji će biti tek prvi film toga dana koji propituje obitelj, obiteljske obrasce i odnose, drugi festivalski dan u fokus će staviti prolaznost, a među naslovima su i dvije hrvatske premijere, filma »Neptunova nevera« Katarine Stanković, koji govori o izgradnji i pokušaju zaštite kulturno-industrijske baštine na otoku Visu te filma »Motel« Filipa Mojzeša koji donosi priču o devastiranom motelu Plitvice, a tu je i »Galeb« Davida Lušičića, prikazan na Pulskom filmskom festivalu i na Sarajevo Film Festivalu, koji prikazuje rekonstrukciju jednog od najkontroverznijih brodova u novijoj riječkoj povijesti, broda koji je odigrao presudnu ulogu u promoviranju Pokreta nesvrstanih. Treći festivalski dan, između ostalog, donosi i projekciju hrvatskog kandidata za Europsku filmsku nagradu u kategoriji kratkometražnih filmova »Radije bih bila kamen« Ane Hušman. Svjetsku će premijeru imati esej Marija Papića »Mjesto gdje govor šuti«, a večer će zatvoriti film »Što da se radi?« Gorana Devića, koji govori o propasti Tvornice vagona Gredelj. Četvrti dan ponudit će plejadu protagonistica i protagonista - od aktivistkinje Tinke koja pomaže migrantima na riječkom kolodvoru (»U tranzitu«, Lucija Brkić), Kosovara Dritona (»Hrvatska kuča«, Toni Jelenić), mladog trans muškarca Tea i njegove inspiracije i podrške Valentine (»Grand Prize«, Anja Koprivšek), do najvjernijih gledateljica i najsmješnijih kritičarki turskih sapunica Eme i Maje (»1001 noći«, Rea Rajčić).

Popratni program

U sklopu popratnog programa je ovogodišnji pobjednički film »Srpskog takmičarskog programa«, partnera Festivala, beogradskog festivala Beldocs, zatim »Kadence za vrt« Dane Komljena, festivalsku premijeru filma »Nedjeljne kronike« Maje Ležaje, hrvatsku premijeru »Oživjeti djeda«, Sandre Sterle te dugometražni film »Šume šume« Renate Poljak. Također, prikazat će se kratkometražni »Ulične svjetiljke« Ane Mušnjak, »Srebrne« Barbare Babačić i »Krešo« Marine Musulin i Zorana Kreme.

Zadnji dan popratnog programa donosi poseban program posvećen militantnom kinu, a bogati specijalno kurirani program sastoji se od projekcije filma »Via Dolorosa« Oraib Toukan, koji donosi uvid u načine na koji se stvaraju i distribuiraju filmske slike, nakon čega slijedi rasprava o ulozi filma i slike u oblikovanju stvarnosti u kojoj sudjeluju pokretačica Kina Katarina Marta Baradić, snimatelj i redatelj Jakob Krese te dramaturginja i redateljica Karla Crnčević. Program zaključuje izvedbeno predavanje francuske audiovizualne umjetnice Margaux Chalançon nazvano »The Freedom Giver«.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter