U TARU

ODRŽAN DESETI ŠAMPIONAT U REZIDBI MASLINA: Hrvoje Radovčić iz Vrsara najbolje orezao krošnju masline u obliku polikonične vaze

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ

Hrvoje Radovčić iz Vrsara pobjednik je jubilarnog desetog Šampionata rezidbe maslina u obliku polikonične vaze koji je u subotu održan u masliniku pokraj Tara u zajedničkoj organizaciji Udruge maslinara Istarske županije Olea, udruge Agro-Poreč, Hrvatske poljoprivredno-savjetodavne službe, Istarske županije i općine Tar-Vabriga. U ovoj specifičnoj vještini ove se godine natjecalo 19 rezača, što je znatno više od lani kada ih je bilo 12, a došli su iz svih krajeva Istre, jedan iz Slovenije a trojica iz Italije. Nakon šampiona Hrvoja Radovčića najuspješniji su bili na drugom mjestu Igor Kerin iz Tara, treći Massimo Scapini iz Firence, četvrti Petar Rikato iz Medulina i na petom mjestu Alen Cvitković iz Funtane.

Svaki je natjecatelj trebao obrezati dva stabla masline u roku od jednog sata, a stručni žiri kojeg su činili predsjednik udruge Olea Đankarlo Žužić, doajen istarskog maslinarstva Italo Žužić te Zdenko Barac, ocjenjivao ih je po više kriterija: koliko su uspješno izolirali provodnicu odnosno glavnu granu prema vrhu krošnje, kako su uspostavili ravnotežu između osnovnih grana, koliko su i u kakvom odnosu ostavili sporednih grana te koliko su im kvalitetni rezovi. K tome, natjecatelji su svu rezidbu morali obaviti sa zemlje, bez ljestava ili penjanja po stablima, a mogli su koristiti samo ručni alat, nikako pneumatski, električni ili motorni.

Iako je naziv natjecanja za laike pomalo neobičan, Đankarlo Žužić pojasnio nam je da je riječ o iskustveno i znanstveno utvrđenom najučinkovitijem načinu orezivanja krošnje maslina za istarske prilike. Naime, zbog vlažnih klimatskih prilika u Istri, na našem je poluotoku najbolje masline orezivati na način da se u krošnju pripusti što više svjetla i omogući ventilacija zraka odnosno prozračnost krošnje, što onda prevenira pojavu bolesti, prije svega gljivičnih, koje se vole ugnijezditi u vlažne krošnje. Ovakvom rezidbom, koja gornji dio sredine krošnje oblikuje kao svojevrsni lijevak, osigurava se ravnoteža u rastu i vegetaciji, a u Istru je ovaj način rezidbe prenijet ne tako davno iz Italije. U južnijim regijama, primjerice u Dalmaciji, ali i u drugim mediteranskim zemljama, krošnje maslina orezuju se u zatvorenije kuglaste oblike, ali tamo nemaju problema s vlagom kao u Istri, tumači Đankarlo Žužić.

Pobjednik ovog natjecanja Hrvoje Radovčić inače je predsjednik maslinarske udruge Buga iz Vrsara, i na tarski šampionat došao je po prvi put. "Nisam se nadao pobjedi, ovdje smo se došli družiti s kolegama i ponešto naučiti, naime došao sam na nagovor kolege koji je ovdje dvaput pobjeđivao, i svi koji su bili kažu da se svaki put nauči nešto novo, a nagrada je sporedna stvar", skromno kaže ovaj mladi maslinar, koji je uz priznanje za šampionsku titulu za nagradu dobio i malu motornu pilu.

Domaćini su sve sudionike natjecanja i uzvanike počastili odličnim ombolom pečenom, naravno, na maslinovom ulju, a okupljanje maslinara iz Istre i susjedstva iskorišteno je i za kratko predavanje o zaštiti maslina koje je održao gost sa Sveučilišta Perugia Claudio Pucci. I njemu i doajenu istarskog maslinarstva Italu Žužiću uručena su ovom prigodom i posebna priznanja za doprinos razvoju maslinarstva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter