ne bacajte

Bosiljak vam je procvjetao bolje nego ikada? Evo što učiniti s viškom

| Autor: Mija Dropuljić
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Vaš bosiljak iz vrta ove godine je naprosto procvjetao. Listovi su bujni, miris je intenzivan, a biljka se širi poput malog zelenog čuda.

Svaki put kada prođete pokraj vrta, ne možete odoljeti da ne uberete nekoliko listova i dodate ih u jelo, ali čak i nakon što ste ga koristili u svim mogućim receptima, čini se da imate puno više bosiljka nego što znate što biste s njim.

No, ne brinite – višak bosiljka je prilika, a ne problem. S toliko svježeg bilja na raspolaganju, možete isprobati različite načine kako ga iskoristiti i produžiti njegov vijek. Evo nekoliko ideja koje će vam pomoći da najbolje iskoristite ovaj dragocjeni začin.

Napravite pesto

Jedan od najpopularnijih načina korištenja svježeg bosiljka je priprema domaćeg pesta.

Sve što vam treba je bosiljak, maslinovo ulje, češnjak, pinjoli i parmezan. Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku pastu. Pesto možete koristiti odmah ili ga zamrznuti u malim posudicama ili kalupima za led, kako biste uvijek imali svježi okus bosiljka pri ruci.

Zamrznite bosiljak

Ako nemate vremena za pripremu pesta, jednostavno zamrznite listove bosiljka.

Operite ih, osušite i stavite u vrećice za zamrzavanje. Možete ih zamrznuti cijele ili nasjeckane. Tako ćete imati svježi bosiljak tijekom cijele godine, spreman za dodavanje u jela.

Osušite bosiljak

Osušeni bosiljak je odličan dodatak raznim jelima, a možete ga jednostavno pripremiti kod kuće. Operite listove i ostavite ih da se suše na toplom, suhom i prozračnom mjestu. Nakon što su listovi potpuno suhi, smrvite ih i pohranite u staklenke. Tako ćete moći koristiti bosiljak i kada ga u vrtu više ne bude.

Napravite ulje s aromom bosiljka

Aromatizirano ulje s bosiljkom je fantastičan način da dodate okus salatama, tjesteninama i drugim jelima. Stavite svježe listove bosiljka u bocu s maslinovim uljem i ostavite da stoji nekoliko tjedana. Ulje će poprimiti divan okus bosiljka, a vi ćete imati poseban začin uvijek pri ruci.

Pripremite biljni ocat

Biljni ocat s bosiljkom može postati vaš novi omiljeni dodatak salatama. Napunite staklenku svježim listovima bosiljka i prelijte ih bijelim vinskim octom. Zatvorite staklenku i ostavite da stoji na tamnom mjestu nekoliko tjedana. Nakon toga, ocijedite ocat i pohranite ga u bocu. Ovaj aromatizirani ocat unijet će novi život u vaša jela.

Dodajte ga u koktele

Zašto ne biste dodali malo svježeg bosiljka u svoje omiljene koktele? Bosiljak se odlično slaže s limunom, jagodama i drugim voćem, te može osvježiti vaše piće na sasvim novi način. Probajte ga dodati u mojito, gin tonic ili čak domaću limunadu za poseban twist.

Poklonite prijateljima

Ako još uvijek imate više bosiljka nego što možete potrošiti, razmislite o tome da ga podijelite s prijateljima i obitelji. Svježe ubrano bilje uvijek je cijenjen poklon, a sigurno će razveseliti svakoga tko voli kuhati.

Bosiljak je izuzetno svestran i bogat okusima, a s ovim idejama možete osigurati da nijedan list ne propadne. Iskoristite ovaj zeleni dar iz vašeg vrta na najbolji mogući način i uživajte u okusima koje donosi!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter