Ilustracija (Unsplash)
Je li u redu držati kruh na kuhinjskom pultu ili u smočnici ili biste ga trebali staviti u frižider?
Prema stručnjakinji Kaithleen Robbins, narezani kruh treba čuvati na sobnoj temperaturi ako ga planirate pojesti unutar deklariranog roka trajanja, piše Microsoft Start.
Ako ne planirate odmah jesti kruh, potrebno ga je skladištiti na hladnom i suhom mjestu kao što je smočnica. Robbins dodaje kako je bitno dobro zatvoriti vrećicu kruha, kako bi se spriječio ulazak zraka.
To će spriječiti vlagu i produljiti trajanje vašeg kruha, prenosi N1.
Sadržaj vlage u kruhu razlikuje se ovisno o vrsti brašna.
"Kruh od cjelovitih žitarica, s većim udjelom vlage, može imati kraći rok trajanja na sobnoj temperaturi u usporedbi s bijelim kruhom koji traje dulje zbog nižeg sadržaja vlage", objašnjava Robbins.
Najočitiji znak da trebate baciti kruh je ako vidite plijesan.
"Plijesan se može pojaviti u obliku nejasnih mrlja u raznim bojama po cijelom kruhu", objašnjava Robbins.
Čak i ako je plijesan samo na jednoj kriški kruha, bacite ga.
Plijesan se može zadržati i kontaminirati druge dijelove kruha čak i ako je ne vidite.
Nadalje, ako osjetite bilo kakve čudne mirise ili ako je vaš kruh pretjerano tvrd, vrijeme je da ga bacite.
"Zamrzavanje kruha najučinkovitiji je način za očuvanje proizvoda bez gubitka kvalitete", kaže Robbins, uz napomenu da ga se mora čuvati u hermetički zatvorenoj posudi.
Kruh trebate iskoristiti u roku od tri mjeseca, a pri odmrzavanju najbolje ga je ostaviti u hladnjaku preko noći.