Mišljenje liječnika

I s vodom se može pretjerati: Evo što se desi ako ju previše pijete

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Godinama su nas učili da je voda ključna za zdravlje, no nedavni video liječnika Sermeda Mezhera na TikToku skreće pozornost na rizike pretjeranog unosa vode. Voda je neophodna za hidraciju, ali kada se pije u prevelikim količinama, može ozbiljno narušiti zdravlje i dovesti do simptoma poput napadaja, kome, pa čak i smrti, prenosi Index.hr

Dr. Mezher upozorava da pretjerano pijenje vode može sniziti razinu natrija u krvi, što može dovesti do nakupljanja vode u tkivima s višom koncentracijom soli, poput mozga. "Kada mozak počne oticati, nema prostora u lubanji gdje bi se širio, pa tlak može uzrokovati ozbiljne probleme", objašnjava dr. Mezher.

Znak prekomjerne hidracije je i boja mokraće. "Ako vam mokraća izgleda kao da bi se mogla prodavati u Swarovski trgovini, onda radite nešto krivo", ističe Mezher. Svijetložuta nijansa mokraće znak je dobre hidracije, dok potpuno prozirna može značiti da pretjerujete s vodom.

Dr. Mezher preporučuje unos oko dvije litre vode dnevno za većinu ljudi te dodaje da je važno održati ravnotežu. Simptomi kao što su glavobolja, mučnina, konfuzija i, u teškim slučajevima, napadaji mogu biti posljedica prekomjerne hidracije i ne smijemo ih zanemariti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter