Njega kože

Akne su neugodne u svakoj dobi: Evo što trebate učiniti

| Autor: Mija Dropuljić
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Acne tarda ili odrasle akne naziv je za pojavu kada se miteseri, crvenilo ili gnojni mjehurići iznenada pojave nakon 30. godine života. U usporedbi s pubertetskim aknama, koje se mogu proširiti i na dekolte i leđa, acne tarda obično je ograničena na lice. Procjenjuje se da je oko deset posto odraslih pogođeno – prvenstveno žena.

Do danas nema pouzdanih podataka o tome javlja li se problem danas češće nego u prošlosti. No stručnjaci sumnjaju da su se percepcije promijenile u posljednjim desetljećima i da ljudi danas više govore o aknama kod odraslih. To je dobra stvar – možete učiniti nešto u vezi s tim.

Koji su mogući uzroci?

Bilo da se radi o pubertetu ili odrasloj dobi, akne nastaju zbog začepljenih pora i žlijezda lojnica. Uz zdravu kožu, proizvedeni sebum jednostavno otječe. Međutim, ako je proizvodnja maksimalno pojačana ili su žlijezde lojnice keratinizirane, sebum začepljuje pore i stvaraju se miteseri. Ako se oni upale, rezultat su bolni prištići. Za razliku od tinejdžerskih akni, koje se uglavnom javljaju u T-zoni, acne tarda obično se šire u U-zoni lica, odnosno u području usta i obraza.

Mogu postojati različiti razlozi zbog kojih dolazi do prekomjerne proizvodnje sebuma ili keratiniziranih pora. Pogrešna kozmetika, nikotin, neuravnotežena prehrana, ali i suplementacija visokim dozama vitamina B12 ili lijekovi mogu imati utjecaja. Jednako prirodno kao hormonski čimbenici i hormonske metode kontracepcije.

Kako njegujete svoju kožu?

Prije svega treba koristiti proizvode koji nisu komedogeni, tj. koji ne sadrže ulja i masti. Inače, blago sredstvo za čišćenje ujutro i navečer dobra je ideja, kao i proizvod za njegu kože koji sadrži glikolnu kiselinu, salicilnu kiselinu ili azelainsku kiselinu. Ovi aktivni sastojci imaju piling i protuupalni učinak te smanjuju crvene ožiljke od akni koji često ostaju nakon zacjeljivanja kože. Budući da koža s godinama postaje suša, ima smisla koristiti i blagu hidratantnu kremu.

No nemojte koristiti previše kozmetike i nemojte sami istiskivati prištiće. To može pogoršati upalu i izazvati ožiljke i treba prepustiti stručnom kozmetičaru. Ako se stanje kože ne poboljša ni nakon nekoliko tjedana, vrijedi otići dermatologu. U najgorem slučaju može propisati kreme s visokom koncentracijom aktivnih sastojaka ili čak tretman u obliku tableta.

Treba li koristiti šminku?

Ako pod šminkom mislite na podlogu, onda je odgovor da. No, kao i kod njege kože, ima smisla odabrati podlogu posebno za nesavršenu kožu jer sadrži protuupalne sastojke i time ubija dvije muhe jednim udarcem: prikrivanje i zacjeljivanje.

Inače, kod dekorativne kozmetike vrijedi pravilo: manje je više. Stoga je tijekom akutnih faza bolje izbjegavati sve što ima puno boja i svjetlucavih pigmenata poput rumenila i bronzera jer mogu dodatno iritirati ili začepiti kožu.

Kakav utjecaj ima prehrana?

Namirnice s visokim glikemijskim indeksom (npr. proizvodi od bijelog brašna, sve što sadrži puno šećera, ali i mliječni proizvodi) mogu imati negativan učinak na kožu. Na koje namirnice koža najjače reagira vrlo je individualno i može se otkriti eliminacijskim testom. To uključuje šest do osam tjedana izbjegavanje određene hrane za koju mislite da bi mogla biti odgovorna za akne.

Ako se tijekom tog vremena stanje kože znatno popravi, trebali biste ubuduće izbjegavati tu hranu. I sigurno nije iznenađenje: uravnotežena prehrana bogata vlaknima i povrćem.

Što još pomaže?

Smanjite stres! U razdobljima stresa često se hranimo manje zdravo ili ne spavamo dovoljno. No san je važan za obnovu stanica i regeneraciju kože. Koža pod stresom također ima koristi od obilja svježeg zraka, posebno sada ljeti, kada UV zrake pogoršavaju akne. Ali ne zaboravite koristiti kremu za sunčanje (lagane, nekomedogene teksture!).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter