Ilustracija (Pixabay)
Tikvice su mnogima omiljeno povrće, i to ne bez razloga, piše Index.hr. Bogate su vitaminima, mineralima i antioksidansima, a pružaju i brojne potencijalne zdravstvene koristi. Ako želite jesti više tikvica, ali nikako se na to ne možete odvažiti, možda ih počnete više konzumirati nakon što vidite koje se dobrobiti povezuju uz redovitu konzumaciju.
Tikvice nisu povrće koje sadrži najviše vlakana, ali u njima se nalazi oko 1,2 grama vlakana po šalici. Unos dovoljne količine prehrambenih vlakana ključan je za zdravu crijevnu mikrobiotu, prenosi Shape. Osim toga, topiva vlakna u tikvicama posebno su korisna jer su glavni izvor energije za crijevnu mikrobiotu. Uz to, 95 posto vode koju tikvice sadrže pomaže održavanju pravilnog rada probavnog sustava, promičući redovitu stolicu.
Ako imate dijabetes ili predijabetes, vaše tijelo ima poteškoća s preradom šećera iz ugljikohidrata, stoga se često preporučuje dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata za osobe s ovim stanjima. Kao povrće s niskim udjelom ugljikohidrata (samo 3,9 grama po šalici), tikvice su odličan izbor. Također, vlakna u tikvicama pomažu u kontroli razine šećera u krvi i povećavaju osjetljivost na inzulin.
Kao i većina voća i povrća, tikvice su izvor antioksidansa, spojeva koji uklanjaju štetne slobodne radikale iz vaših stanica. Među njima su i brojni antioksidansi povezani sa zdravljem očiju, uključujući vitamin C, beta-karoten, lutein i zeaksantin, prenosi Shape.
Beta-karoten je preteča vitamina A, hranjive tvari poznate po podržavanju zdravog vida. Lutein i zeaksantin akumuliraju se u mrežnici, gdje pomažu u apsorpciji svjetlosti i štite mrežnicu od oštećenja. Tikvice su bogate svim ovim korisnim tvarima.
Tikvice su bogate vodom te su jedna od najboljih vrsta povrća koje možete konzumirati za hidraciju. Za adekvatnu hidrataciju, posebice tijekom ljetnih mjeseci, Akademija za prehranu i dijetetiku preporučuje unos namirnica koje sadrže 90 do 100 posto vode. Tikvice ovdje ispunjavaju tu ulogu.
Prehrana bogata voćem i povrćem dosljedno se povezuje s nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Osim toga, tikvice imaju neke jedinstvene prednosti kada je u pitanju zaštita srca. Osim što sadrže vlakna koja mogu pomoći u smanjenju kolesterola, antioksidansi, karotenoidi u tikvicama, imaju protuupalni učinak na kardiovaskularni sustav.
Isto tako, tu je sadržaj kalija u tikvicama. Jedna šalica sadrži oko devet posto dnevnih potreba za kalijem. Unos dovoljne količine kalija može pomoći u kontroli visokog krvnog tlaka te smanjiti rizik od srčanih problema.