Ilustracija (Unsplash)
Održavanje zdravlja srca i arterija ključno je za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i osiguravanje optimalnog rada srca. Arterije su odgovorne za prijenos krvi bogate kisikom od srca do ostatka tijela, stoga je ključno zaštititi ih od nakupljanja plaka i upale. Naša prehrana igra ključnu ulogu u tom procesu, piše Index.
Prema kardiologu dr. Christopheru Van Nguyenu, određena hrana može poboljšati zdravlje arterija smanjujući upalu, snižavajući razinu kolesterola i sprječavajući stvaranje arterijskog plaka. Uključivanjem te hrane u svoje dnevne obroke, možemo poduzeti proaktivne korake kako bismo održali svoje arterije čistima i svoje srce zdravim.
Dr. Van Nguyen naglašava da, iako su lijekovi i tjelovježba važni za zdravlje srca, hrana koju jedemo također može imati snažan utjecaj. Dakle, važno je u prehranu uključiti namirnice bogate hranjivim tvarima koje podržavaju zdravlje kardiovaskularnog sustava. Kardiolog je otkrio četiri odlične opcije.
Losos je izvor omega-3 masnih kiselina, koje su neophodne za zdravlje srca.
"Omega-3 masne kiseline u lososu pomažu smanjiti upalu i razinu triglicerida u krvi, što smanjuje rizik od nakupljanja arterijskog plaka", rekao je dr. Van Nguyen za SheFinds. To čini losos najboljim izborom za održavanje cjelokupnog kardiovaskularnog zdravlja. Za optimalne dobrobiti, kardiolog preporučuje konzumaciju standardne porcije od 100 grama kuhanog lososa 2-3 puta tjedno.
Orasi su još jedna izvrsna namirnica za zdravlje srca, posebno zbog visokog sadržaja alfa-linolenske kiseline (ALA), omega-3 masne kiseline biljnog porijekla. "ALA u orasima poboljšava razinu kolesterola i smanjuje upalu, promičući zdravije arterije i smanjujući rizik od srčanih bolesti", napominje dr. Van Nguyen. Savjetuje uključivanje sedam cijelih oraha u dnevnu prehranu kako bismo iskoristili ove dobrobiti.
Brokula je puna vitamina, minerala i antioksidansa koji su korisni za zdravlje arterija. "Vitamin K i sulforafan u brokuli pomažu smanjiti upalu i spriječiti stvrdnjavanje arterija", kaže dr. Van Nguyen. Za najbolje rezultate, predlaže redovitu konzumaciju otprilike 150-160 grama kuhane brokule.
Citrusi, poput naranči, grejpa i limuna, bogati su vitaminom C i flavonoidima koji su neophodni za održavanje elastičnosti krvnih žila i sprječavanje stvaranja plaka. Kardiolog naglašava: "Redovita konzumacija agruma može poboljšati cjelokupnu funkciju krvnih žila i doprinijeti čišćim arterijama." On preporučuje konzumaciju jednog agruma srednje veličine, poput naranče ili grejpa, dnevno.