Ilustracija (Unsplash)
Provedena su mnoga istraživanja o utjecaju kave na ljudski organizam, i pokazalo se da način pripreme kave itekako utječe na to koliko je popularni topli napitak štetan ili koristan za organizam, piše Index.
Prema riječima stručnjaka, za ljudski organizam najopasnije su turska kava i espresso.
"Takve kave sadrže veće količine kemikalija cafestola i kahweola, koji negativno utječu na kardiovaskularni sustav, a također povećavaju razinu nezdravog (LDL) kolesterola i triglicerida u krvi", rekla je za CNN dijetetičarka Lisa Drayer.
Kava s mlijekom i cappuccino su na drugom mjestu. Tako pripremljene kave sadrže više kalorija jer u svom sastavu imaju mlijeko, stoga sustavna konzumacija kave s mlijekom može negativno utjecati na figuru.
Najkorisnijom se pokazala filter kava. Kava pripremljena na ovaj način sadrži najmanje štetnih tvari, prema istraživanju objavljenom u European Journal of Preventive Cardiology.