Ilustracija (Pixabay)
Nova studija naglašava potencijal kave kao terapeutskog sredstva u borbi protiv raka debelog crijeva, prenosi N1.
U nedavnoj studiji provedenoj u Nizozemskoj otkriveno je da osobe s kolorektalnim rakom koje piju najmanje dvije šalice kave dnevno imaju manju vjerojatnost da će doživjeti povratak te bolesti.
Istraživanje u kojem je sudjelovalo 1719 sudionika pokazuje da redovita konzumacija kave može smanjiti rizik od ponovnog rasta kancerogenih tumora u crijevima.
Osim toga, čini se da ispijanje više šalica kave dnevno smanjuje šanse za ranu smrtnost kod pacijenata oboljelih od raka debelog crijeva.
Studija je isključila pacijente u uznapredovalim stadijima raka crijeva, ali je uočila značajnu korelaciju između unosa kave i recidiva raka za druge stadije.
To je otkriće posebno obećavajuće jer se rak crijeva nakon liječenja ponovno javlja u do 30 posto pacijenata.
Prema rezultatima spomenutog istraživanja koji su objavljeni u časopisu International Journal of Cancer, pacijenti koji su pili najmanje pet šalica kave dnevno imali su 32 posto manji rizik od ponovne pojave raka tijekom otprilike šest godina u usporedbi s onima koji su pili manje od dvije šalice kave dnevno.
straživanje, koje su vodili znanstvenici sa Sveučilišta Wageningen, također je otkrilo značajnu povezanost između konzumacije kave i ukupne stope smrtnosti.
Konzumacija tri do pet šalica kave dnevno povezana je s najvećim smanjenjem smrtnosti od svih uzroka, dosegnuvši približno 29 posto u usporedbi s nižim razinama konzumacije.
Međutim, studija naglašava da pretjerana konzumacija kave možda neće dodatno poboljšati izglede za oboljele od raka i potencijalno može imati negativne učinke na druge aspekte zdravlja.
To pokazuje da bi mogla postojati optimalna razina unosa kave koja bi bila korisna za pacijente s kolorektalnim rakom.
Za razliku od prijašnjih studija koje su se usredotočile isključivo na stope preživljavanja, novo istraživanje jedinstveno ispituje utjecaj konzumacije kave na stope recidiva raka među pacijentima s rakom crijeva.
Dok prethodne studije nisu otkrile značajnu povezanost između konzumacije kave i recidiva raka, nizozemska studija analizirala je pacijente u različitim stadijima raka crijeva.
Unatoč obećavajućim nalazima, specifični mehanizmi koji stoje iza potencijalnih dobrobiti kave ostaju nejasni.
Mehanizmi koji leže u pozadini potencijalnih dobrobiti konzumacije kave na recidiv kolorektalnog raka tek treba u potpunosti razjasniti, ističu epidemiologinja Abisola Oyelere i njezini kolege koji su vodili istraživanje.
Iako je bila riječ o promatračkom istraživanju, studija pridodaje sve veći broj dokaza koji ukazuju na vezu između konzumacije kave i poboljšanih zdravstvenih rezultata.
Prethodno istraživanje provedeno u Sjedinjenim Državama također je istaknulo potencijalne dobrobiti kave u smanjenju smrtnosti od svih uzroka kod pacijenata oboljelih od raka debelog crijeva.
Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se u potpunosti razumjeli mehanizmi kojima kava može ispoljiti svoje zaštitne učinke protiv ponovne pojave raka.
Unatoč tome, rezultati pružaju vrijedne uvide koji bi mogli poslužiti za buduće intervencijske strategije i smjernice za pacijente s kolorektalnim karcinomom.