Ilustracija (Pixabay)
Čini se kako se svako nekoliko godina postavlja pitanje o tome jesu li jaja dobra za naše zdravlje.
Gledajući nutricionističku analizu, jedno jaje sadrži otprilike 75 kalorija, 5 grama masti, 6 grama proteina, 0 ugljikohidrata, 67 miligrama kalija, 70 miligrama natrija i 210 miligrama kolesterola. Jaja su također izvrstan izvor vitamina A, D i B12, kao i kolina, hranjivog sastojka neophodnog u mnogim fazama metabolizma, prenosi N1.
Osim zbog sadržaja kolesterola, jedno jaje je zdrava opcija za doručak, ručak ili večeru, smatraju u klinici Mayo.
Istraživanja pokazuju da se čini da kolesterol u jajima ne utječe negativno na ljudsko tijelo u usporedbi s drugim izvorima kolesterola. Na primjer, jaja se obično jedu s drugom hranom bogatom solju, zasićenim mastima i kolesterolom, poput slanine, sira i maslaca. Poznato je da ova hrana povećava rizik od srčanih bolesti i treba je jesti umjereno.
Većina zdravih ljudi može pojesti do sedam jaja tjedno bez utjecaja na zdravlje srca. Neki odlučuju jesti samo bjelanjak, a ne žumanjak, koji osigurava nešto proteina bez kolesterola.