zdravlje očiju

Jaja su odlična za vaš vid, evo koliko biste ih trebali pojesti tjedno

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Kao što je pokazalo istraživanje iz 2020., jaja su prirodno bogata luteinom i zeaksantinom, dva snažna antioksidansa koja pomažu u zdravlju očiju.

Jaja su ukusna, ali polarizirajuća namirnica za doručak. Imaju kontroverznu i proturječnu povijest u vezi sa zdravljem srca. Ipak, ona su krcata proteinima, koji su neophodni za snagu mišića i sitost. Također održavaju vaš vid dobrim.

Prema istraživanju iz 2020. provedeno na više od 3600 ljudi u dobi od 49 godina i starijih, umjerena konzumacija jaja, odnosno dva do četiri jaja tjedno, značajno je smanjila rizik od razvoja kasne faze makularne degeneracije povezane sa starenjem (AMD). AMD je bolest oka koja uzrokuje zamagljen vid, prenosi Yahoo.

"Kad jedemo neku hranu, lako je biti svjestan kako ona izravno utječe na nas u odnosu na osjećaj sitosti, naspram osjećaja gladi", kaže Nicole Roach, registrirana dijetetičarka u bolnici Northwell Lenox Hill.

"Često je također očito kako naša prehrana utječe na našu težinu. Međutim, hrana i prehrana također utječu na razne druge tjelesne sustave i na funkcioniranje drugih organa", dodaje.

Još jedna stručnjakinja se slaže – funkcije našeg tijela ne rade u vakuumu, a hrana je bitan alat.

"Hrana je moćna i može pomoći u održavanju svih sustava u našem tijelu", poručuje nutricionistica Roxana Ehsani. "Prehrana igra ulogu u mnogim sustavima unutar našeg tijela, uključujući i naš vid.", prenosi N1.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter