Ilustracija (iStock)
Ovo je mekano, ukusno voće bogato svojstvima, naime sadrži puno kalija (više od banana) mnoge druge mineralne soli, vitamine, aminokiseline i šećere.
Sve te karakteristike čine ih posebno korisnima, a umjerena, ali redovita konzumacija može organizmu donijeti razne prednosti:
Sadrže prirodne šećere, glukozu, fruktozu i saharozu koji našem tijelu daju brzi nalet energije kada mu je najpotrebnija.
Za razliku od bilo koje zapakirane grickalice, datulje sadrže zdrave komponente poput vlakana, kalija, magnezija, vitamina i antioksidansa koji će održati te razine visokim i spriječiti padove.
Probava se poboljšava zahvaljujući unosu jer samo jednom porcijom ovih plodova možete unijeti oko 12 grama vlakana, odnosno 48% preporučene dnevne doze.
Vlakna pomažu probavu i pospješuju pravilan rad crijeva.
Budući da datulje sadrže vitamin B6, one također mogu pomoći u poboljšanju rada mozga pridonoseći posebno pravilnoj proizvodnji serotonina i norepinefrina.
Serotonin zauzvrat regulira raspoloženje, a norepinefrin pomaže tijelu da se lakše nosi sa stresom.
Niske razine vitamina B6 povezuju se s depresijom.
Hemoroidi su vene u anusu i rektumu koje su se upalile i natekle.
Ova situacija često je uzrokovana prethodnim problemom zatvora koji dovodi do napetosti u tom dijelu tijela.
Ovo je često vrlo bolno stanje koje se u nekim slučajevima može riješiti jednostavnom promjenom prehrane u korist hrane protiv zatvora.
Liječnici u tim slučajevima preporučuju prehranu bogatu vlaknima i datulje u tom smislu mogu pomoći u rješavanju problema.
Redovito jedenje datulja može pomoći u smanjenju lošeg kolesterola koji može uzrokovati začepljenja arterija i dovesti do srčanog udara.
To je zbog prisutnosti kalija u datuljama.
Datulje koje se svakodnevno konzumiraju pomažu imunološkom sustavu, a time i sprječavaju pojavu prehlada.
Ako se to već dogodilo, moguće je to spriječiti uvarkom od datulja.
U tu svrhu koristi se 100 grama datulja i pola litre vode.
U indijskoj tradiciji datulje su dobar afrodizijak, a treba ih jesti tek nakon što su cijelu noć bile uronjene u kozje mlijeko.
Zahvaljujući prisutnosti željeza i magnezija, datulja je voće koje svakodnevnom konzumacijom može pomoći u borbi protiv ili prevenciji anemije.