Ilustracija (Unsplash)
Bilo da se radi o cigaretama ili e-cigaretama, postoje brojni alati kojima se možete osloboditi nikotina.
Flasteri i žvakaće gume su među najpopularnijima. Ali jeste li ikada razmišljali o svojoj prehrani?
Nikotin je prirodno proizvedeni alkaloid i stimulans koji se nalazi u biljkama porodice Solanaceae odnosno pomoćnice, također poznatim kao porodica noćurka. Duhan je dio porodice noćurka, kao i rajčica i patlidžan.
To znači da postoje male doze nikotina u uobičajenom voću i povrću. No, nema dokaza da ova hrana može pomoći kod trenutne žudnje koja se osjeti kada pokušavate prestati pušiti.
Markus Lindblad, s web-shopa za prodaju e-cigareta Haypp, kaže: “Iako je nikotin prirodno prisutan u voću, povrću i drugoj hrani koju svakodnevno jedemo, razine su izuzetno male, tako da nema šanse da postanete ovisni o njima.”
Patlidžan je zapravo velika biljka iz obitelji noćurka i za svaki gram toliko omiljenog voća pronaći ćete iznenađujućih 100 µg nikotina. Međutim, trebali biste pojesti 10 kg patlidžana da biste konzumirali isti nikotin kao cigareta.
U prosjeku, krumpir može sadržavati oko 15 µg/gram nikotina. “Sazrijevajući i zeleni krumpiri sadrže veću koncentraciju nikotina (oko 42 µg/gram), ali srećom tada je manje vjerojatno da će ih konzumirati. Međutim, ako odlučite zgnječiti krumpire ili ih napraviti u pire, koncentracija nikotina može porasti do 52 µg/gram.
Iako cvjetače zapravo nisu u obitelji noćrka, ipak sadrže oko 16,8 µg/gram nikotina.
Iako nije puno, ali zelena paprika može sadržavati između 7,7 i 9,2 µg/gram nikotina.
Iako nezrele rajčice obično sadrže veću koncentraciju nikotina, kako sazrijevaju koncentracija im pada. Prosječna rajčica koju ćete pronaći u supermarketu vjerojatno sadrži oko 7,1 µg/gram nikotina.
Čaj je također dio obitelji noćurka. Neki skuhani i instant čajevi (i crni i zeleni) mogu sadržavati nikotin. Obično se koncentracija nikotina u čajevima kreće od 100 do 285 µg/gram, znači da biste trebali popiti puno napitaka da biste osjetili bilo kakav učinak.
Studija objavljena u Nicotine and Tobacco Research proučavala je prehranu onih kojima je bilo teže prestati pušiti.
Utvrđeno je da mesni proizvodi, kava i alkohol poboljšavaju okus cigareta. Stoga bi vas konzumiranje ovih stvari moglo podsjetiti na pušenje i riskirati povratak bolesti.
Vrijedi razmisliti o stvarima koje povezujete s cigaretom. Na primjer, jutarnja kava i cigareta popularan su spoj.