TOKSINSKA INFEKCIJA

Što se podrazumijeva pod trovanjem hranom i kada se zabrinuti?

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Trovanje hranom ili toksinska infekcija je infekcija ili iritacija gastrointestinalnog trakta uzrokovana gutanjem hrane ili pića koji sadrže viruse, bakterije ili parazite.

Možemo prepoznati 4 vrste trovanja hranom ovisno o uzroku koji ih izaziva:

  • životinjski i biljni toksini, kao što je gutanje otrovnih gljiva ili proizvoda pohranjenih u spremnicima u kojima se razvio botulinum
  • kemijski (lijekovi, metali, aditivi, pesticidi…)
  • mikroorganizmi, kao što su plijesni, virusi, bakterije i paraziti
  • kontaminirana hrana: u tom slučaju, uzrok trovanja mora se tražiti u lošim higijenskim uvjetima u kojima je hrana bila pohranjena ili u nepravilnom čuvanju

Simptomi trovanja hranom

Evo prvih simptoma:

  • povraćanje
  • vrlo jaka mučnina
  • dizenterija
  • grčevi u trbuhu
  • bol u trbuhu
  • glavobolja
  • vrtoglavica
  • suha usta
  • nedostatak apetita

Ostali simptomi također mogu biti:

  • vrućica
  • zimica
  • bol u mišićima
  • znojenje

U ozbiljnijim slučajevima može se pojaviti i sljedeće:

  • dupli vid
  • poteškoće u komunikaciji
  • tahikardija
  • otežano gutanje

U svakom slučaju, vrsta simptoma i njihov intenzitet variraju ovisno o uzroku koji ih je pokrenuo, a u slučaju kontaminirane hrane i o količini unesene hrane.

Često se u početku opći simptomi trovanja hranom pogrešno smatraju običnom gripom.

Kako bi se točno dijagnosticirala intoksikacija i njezino podrijetlo, potrebne su laboratorijske pretrage.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter