ZASITNE MOĆI

Zašto je blitva dragocjena i iznimno zdrava namirnica

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Vrlo je bogata vitaminima, vlaknima i folnom kiselinom, a njezina svestranost ju čini idealnom za brojne kulinarske pripreme.

Ovo povrće je lako probavljivo, zasitno i bogato aktivnim sastojcima korisnim za dobrobit organizma.

Ima visok sadržaj mineralnih soli i vitamina te različita blagotvorna djelovanja.

Konzumacija blitve preporuča se kod cistitisa ili bolesti bubrega zbog osvježavajućih i diuretičkih svojstava.

Pospješujući eliminaciju tekućine iz tijela, ima duboko detoksikacijsko djelovanje i potiče proizvodnju žuči i želučanih sokova koji pomažu probavi.

Nadalje, potpomaže motilitet crijeva pa je indicirana u slučaju zatvora.

Djeluje zaštitno na tkiva, toliko da se ubraja među namirnice korisne za sprječavanje nastanka nekih oblika raka.

Naposljetku, zbog značajnog udjela folne kiseline i željeza ima svojstva protiv anemije.

Od skuhanih, iscijeđenih i nasjeckanih listova blitve mogu se napraviti umirujući i protuupalni oblozi koji se koriste kod opeklina, ogrebotina i čireva.

Kao i za sve povrće, i blitvu je poželjno kuhati na pari ili jesti sirovu kako se ne bi uzalud potrošile dragocjene hranjive tvari koje sadrži.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter