Ilustracija (Unsplash)
Šećer je naš veliki "prijatelj" s kojim se u današnje vrijeme previše družimo. Zovu ga "novi duhan" ili "tihi ubojica" jer je poguban za zdravlje ljudi i stvara ovisnost. Iako se čini čudnim, šećer se uvukao tiho u naše živote, bezazleno, a ustvari, radi veliku štetu i dokazano uzrokuje ovisnost jednaku svim drugim ovisnostima, poput duhana, droge, alkohola... Jednostavno nas vuče da opet i opet iznova konzumiramo nešto fino i slatko, a još gore od toga je činjenica da je uvučen, poput neke "haljinice bezazlenosti" u radosne događaje kao što su rođendani i druga slavlja. Kako očistiti organizam od šećera i pobijediti ovisnost o slatkom kroz četverotjedni program, pojasnila je Vesna Thiele, fitoterapeut i life consultant.
- Kada kažemo da stvara ovisnost, valja, prije svega, naglasiti da šećer potiče izlučivanje opioida, potiče kemijske supstance koje potom potiču euforiju, ali potiče i izlučivanje dopamina koji izaziva osjećaj užitka. To je velik problem šećera! Kod njega je, dakle, problem to što nam je jako, jako fin. Ne samo što nas ta ovisnost i ta navika vuče da jedemo još i još više šećer, nego i to što nam se okusni pupoljci jako brzo naviknu na taj slatki okus i jednostavno nas traže da uzimamo dalje. Nije ovisnost ako se možete zaustaviti na kockici čokolade ili na kolačiću. To je gušt! Problem je ono što većina nas radi - jedna kokica čokolade ili jedan keks postaju cijela čokolada i cijela kutija keksa, k tome još svakodnevno. Onda pričamo o nečemu nad čime bismo se trebali zamisliti, kaže uvodno Thiele.
Pojašnjava da je najmanji problem kolač poslije ručka, ali samo kada se zna što smo pojeli i što je u tom kolaču. S druge strane, najveći je problem to što prehrambena industrija desetljećima ubacuje šećer u sve proizvode i u količinama koje su zabrinjavajuće.
- U jednom voćnom jogurtu ima četiri žličice šećera! A light proizvodi?! Maknuli su masnoće, jer su one u posljednje vrijeme bauk. To su trendovi. Međutim, proizvod i dalje mora biti fin pa su dodali šećer, pojačivače okusa, svašta. Šećera ima i u kruhu, kečapu, u jako puno konzerviranih proizvoda, u dijetnim proizvodima, žitaricama… Mislimo da smo u danu pojeli samo jedan kolač, a u biti smo pojeli puno, puno više šećera jer se nalazi u skoro svim proizvodima. Treba zapravo birati samo proizvode koji ga imaju manje, jer gotovo da i nema onih u kojima ga nema. I pritom je doista važno čitati deklaracije, naglašava nadalje Thiele.
Vesna Thiele (Snimio Dejan Štifanić)
Ističe "gorku" stranu šećera. Prije se šećer smatrao štetnim, samo zbog praznih kalorija, no sada je dokazan cijeli niz štetnih učinaka na naše zdravlje. Predstavlja tolik rizik za zdravlje da bi ga trebalo tretirati kao opasnu supstancu, poput alkohola ili droge. Nije problem ako se konzumira umjereno i povremeno, ali u većim količinama nas polako ubija. Znanstvenici tvrde da mijenja naš ukupni metabolizam. Povećava rizik od dijabetesa tipa 2, raka, srčanih oboljenja, demencije, neplodnosti, oštećenja jetre. Šećer podiže tlak, remeti rad hormonalnog sustava, zakiseljava organizam, izaziva inzulinski šok, potiče pretilost, nabraja Thiele.
- Najčešće se rezultat toga koliko je štetan vidi tek kada se film vrati unatrag, kada se ne uzima u tolikim količinama, tek tada se vidi što je radio organizmu. Šećer s drugim toksinima, kemikalijama u industrijskoj hrani, izaziva veliku štetu, a kada to maknemo, kada se počnemo drugačije hraniti, tek onda možemo krenuti i s nekim "popravcima". To je osnova, baza, ali čini razliku za zdravlje. Konzumacija šećera zakiseljuje organizam, pritom mislim na rafinirani šećer. Kiseli organizam podložan je infekcijama, bakterijama, virusima, gljivicama, jednostavno dovodi do oslabljenog imuniteta. A ukusno nam je!
Također, uzimanjem rafiniranih šećera, šećer u krvi naglo se povisuje, glikemijski indeks raste, međutim, jednako tako brzo i pada i imamo te velike oscilacije u glikemijskom indeksu. Za to organizam troši više energije da napravi balans. Kada se zdravo hranimo, tih velikih oscilacija nema, pa si štedimo organizam i tako kroz godine zdravije živimo, ljepše i zdravije starimo. Taj inzulinski skok ne izaziva samo rafinirani šećer, već puno slatkog voća i kuhana škrobna hrana poput kuhanog krumpira, navodi Thiele.
Koje korake poduzeti da osvijestimo žudnju za slatkim? To je individualni odgovor. Prije svega, ističe naša sugovornica, važan je odgovor na pitanje u kojim situacijama posežemo za slatkim, je li to situacija kada smo se iznervirali, neki emocionalni stres, kada smo dugo na kauču pa nam je dosadno, kada gledamo televiziju… Svatko za sebe mora otkriti koji su mu okidači. Treba biti iskren prema sebi.
- Cilj ovog plana je dovoljno dugo biti bez šećera i ugljikohidrata da bi se tijelo moglo resetirati, da se dobije taj osjećaj lakoće i naleta energije i da se počinje osjećati zdravstveni benefit. Već nakon par dana detoksikacije od šećera vidi se promjena u organizmu, osjeća se navala energije i osjećaj lakoće, bistrije se razmišlja. Plan je osmišljen na način da se žudnja za slatkim svede na minimum i da nam se kroz korake pomogne da pobijedimo ovisnost. Malim koracima želimo doći do velikog rezultata i do toga da pobijedimo sebe, kaže Thiele.
Program se provodi četiri tjedna i potpuno se izbacuje šećer iz prehrane, rafinirani, ali i prirodni iz ugljikohidrata. I voće se izbacuje u početku jer organizam treba pročistiti odlučnim rezom!
- Da bismo došli do toga, nas uvijek prevare usta, vuče nas slatko. Zato moramo prerezati, izbaciti slatki okus. Nakon ovog programa detoksa, uvode se zdrave namirnice koje nam odgovaraju, slatko u onom zdravom obliku koji nam treba u organizmu, ali moramo sami imati kontrolu i sami birati takve namirnice, ne posezati za bilo čim. Ako se koristi slatko, da je to dobro za organizam, ali da bismo do toga došli, moramo pročistiti tijelo. Bez toga ne ide! Jer se doista pokazalo da pojedemo voćku pa drugu i na kraju - keks!, kaže Thiele.
Tijekom programa dozvoljena je hrana s niskim glikemijskim indeksom, hrana koja nas udugo održava sitima. Kada unosimo dovoljno proteina, dugo se osjećamo sitima, a kada se osjećaš sitim, manje posežeš za slatkim, smanjuje se žudnja. Koje namirnice su dozvoljene? Treba uzimati dosta proteina poput jaja, piletine, puretine, ribe, tofua, leće, mahunarki, proteine graška, riže ili konoplje. Od povrća sve osim korjenastog koje ima puno ugljikohidrata. Izbor su špinat, blitva, brokula, zelena salata, kupus, šparuge, cvjetača, celerov list, tikvice, krastavci, kelj, gljive, masline (do desetak dnevno), paprike, rajčica, grašak, mahune. Može biti napravljeno kao varivo, pareno, i jesti malo veće količine jer nema ugljikohidrata. Međuobroci su orašasti plodovi, ne puno oraha jer imaju dosta masnoća, ali da chia sjemenke, lan, bademi, indijski oraščić, kikiriki, pistachio i lješnjaci.
Od voća dozvoljeni su jedino limun i limeta - grejp, osim što ima šećer, ima kontraindikacije za puno lijekova. Od masnoća dozvoljeno je maslinovo i kokosovo ulje, laneno, konopljino i sezamovo. Od začina sve biljno: limun, balzamični i jabučni ocat, đumbir, češnjak, peršin, celer, mažuran, ružmarin, vlasac, kadulja, estragon, cimet, kurkuma koja uvijek ide uz papar da bi se bolje probavila, curry… Od pića dozvoljena je voda, gazirana i negazirana, kava crna i nezaslađena, biljni čajevi, detoks i zeleni. Dodatcima prehrani pomažemo organizmu tijekom čišćenja od šećera, ubrzavanjem metabolizma i čišćenjem drugih toksina. Tu se prije svega misli na hladno prešane sokove od stapki celera.
- To je dobro piti i inače u životu. Kura s celerom traje 21 dan. Popije se ujutro tri decilitra i još dva decilitra piti pomalo kroz dan. Ide i vrijeme mlade koprive, može se uzeti i u kapsulama ili tinkturi, jer pročišćava krv, a ima i druge benefite, bit će čvršća kosa, bit će više željeza u krvi, popravlja imunitet. Kada se počne s čišćenjem od šećera, to će uzrokovati i malu "krizu", nervozu, razdražljivost, a sve se može malo ublažiti nekim proizvodima, primjerice cbd uljem, ili tinkturom od gospine trave ili nekim relaks čajem ili barem kamilicom. Simptomi neće trajati duže od prva tri dana, savjetuje Thiele.
Prije početka detoksa obavezno treba napraviti popis za kupnju, vidjeti koje nam to namirnice odgovaraju, što bismo jeli, napraviti plan, a potom "očistiti" kuhinju od slatkog i krenuti.
- Prvi tjedan izbjegavamo korjenasto povrće, pije se sok od celera, jedu proteinske namirnice, zeleno povrće i puno pije. Drugi tjedan osjeća se puno više energije, a uvrštavaju se jogurt i svježi sir te bobičasto voće. Treći tjedan, nakon 14 dana bez šećera, dozvoljene su integralne žitarice i dnevno jedna jabuka pa je tada moguće raditi raznovrsne smoothije. Četvrti tjedan se dodaje kruh od cjelovitih žitarica. Vjerujte, nećete osjećati glad, samo ćete se osjećati drugačije, dobit ćete novi nalet energije i vitalnosti, osjećat ćete se dobro. Samo treba obratiti pažnju na to i biti zadovoljan jer ste pobijedili sebe.
Važna je preventiva, dok smo još zdravi, treba raditi na sebi i aktivno sudjelovati u svom zdravlju. Treba ostati i otvoren za nešto novo, nešto drugačije, za nove izazove. Sve dok tako funkcioniramo, nije bitno koliko imamo godina. Svaka nova stvar koju si dozvolimo, izazov koji pobijedimo, drži nas mlađima. Dajte si šansu, jer sve možete!, zaključila je Thiele.
Prvi tjedan: izbjegavamo korjenasto povrće, pije se sok od celera, jedu proteinske namirnice, zeleno povrće i puno pije
Drugi tjedan: osjeća se puno više energije, a uvrštavaju se jogurt i svježi sir te bobičasto voće
Treći tjedan: dozvoljene su integralne žitarice i dnevno jedna jabuka pa je tada moguće raditi raznovrsne smoothije
Četvrti tjedan: dodaje se kruh od cjelovitih žitarica