"Alkoholni turizam"

Prag uvodi zabranu organiziranih noćnih obilazaka pubova zbog pijanih turista

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Glavni češki grad Prag odlučio je turističkim agencijama zabraniti organizirane noćne posjete pubovima, nastojeći na taj način spriječiti probleme s pritužbama stanovnika, da bi spriječio buku koja dolazi od glasnih, pijanih turista te iz sigurnosnih razloga.   

Obilasci pubova posebno su popularni među turistima iz Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva, a obično uključuju posjete nizu gradskih barova uz fiksnu naknadu i uz pratnju turističkog vodiča.

Općinska uredba stupa na snagu početkom studenoga, a primjenjivat će se od 22 do 6 sati ujutro.

Praški gradski dužnosnici su ustvrdili da takvi obilasci negativno utječu na javne prostore i štete lokalnom stanovništvu. 

"S ažuriranim tržišnim propisima imamo učinkovit alat za jamčenje reda, za borbu protiv prekomjerne buke na ulicama i ostalih negativnih posljedica za lokalno stanovništvo", rekla je u ponedjeljak načelnica prvoga praškog okruga Terezie Radomerska.

Lokalne vlasti nastoje izbjeći "alkoholni turizam" i promicati "kulturni turizam" u središtu grada. Radomerska je istaknula da taj dio grada, sa svojim kazalištima, kafićima, restoranima i galerijama ima i druge atrakcije koje može ponuditi turistima osim isključivog konzumiranja alkohola. Pravila neće utjecati na uobičajene turističke obilaske grada.

Nekoliko organizatora putovanja izrazilo je nevjericu i frustraciju zbog ovakve odluke.

Glasnogovornik jedne turističke tvrtke koja nudi obilaske pubova optužio je lokalne političare da pokušavaju skupiti "jeftine političke bodove", piše novinska agencija CTK. Glasnogovornik vodiča je kazao da bi turističke grupe koje putuju bez pratnje turističkog vodiča izazvale puno više buke.

Još se ne zna hoće li se odluka osporiti na sudu.

Prošle je godine u praškim hotelima i privatnom smještaju boravilo 7,4 milijuna turista, makar na jednu noć, a to je više od pet puta više ljudi nego što živi u tome gradu.

Nijemci čine najveću skupinu posjetitelja sa 17,6 posto, a slijede ih turisti iz SAD-a, Britanije i susjedne Slovačke. No turizam je u Pragu i dalje ispod razine zabilježene prije pandemije koronavirusa.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter