Bao Li i Qing Bao

Par kineskih pandi krenuo na dugo putovanje prema Washingtonu

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Par pandi, željno iščekivan u Washingtonu, u ponedjeljak je krenuo na dugo putovanje od Kine do američke prijestolnice, objavila je kineska organizacija odgovorna za zaštitu vrste.

Mužjak Bao Li i ženka Qing Bao, oboje stari tri godine, krenuli su iz kineske provincije Sečuan. Smješteni su u odvojene kaveze s velikom zalihom bambusa koja bi im trebala biti dovoljna za prehranu tijekom putovanja, objavila je Kineska udruga za zaštitu divljih životinja, a prenosi CNN.

Ovo dvoje sisavaca, koji predstavljaju snažan diplomatski simbol u utorak će imati spektakularan medijski doček u Washingtonu, gradu u kojem u gotovo godinu dana nije bilo panda u zoološkom vrtu.

Dvije VIP pande, 'Very Important Pandas', putuju posebnim zrakoplovom i pod stalnom su veterinarskom paskom tima njegovatelja iz Washingtona.

Dolazak Bao Lija i Qing Bao krajem svibnja su najavili prva dama Amerike Jill Biden i nacionalni zoološki vrt Smithsonian.

Upravo u tome washingtonskom zoološkom vrtu američka će javnost za nekoliko tjedana moći 'pozdraviti' dvoje "pandasadora", nakon što prođe razdoblje karantene i njihova privikavanja na zrak u američkoj prijestolnici.  

Tri prethodne pande koje su bile smještene u Washingtonu u studenome 2023. vraćene su u Kinu. 

Njihov se odlazak, nakon isteka ugovora o posudbi, smatrao odrazom napetosti između Washingtona i Pekinga.

Prvi par panda Peking je ponudio Sjedinjenim Državama godine 1972., nakon povijesnog posjeta američkog predsjednika Richarda Nixona komunističkoj Kini u kojoj je predsjednik bio Mao Ce-Tung.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter