Desetomjesečna restauracija

Uskoro otvaranje restauriranog baldahina od bronce i drveta u bazilici Svetog Petra

| Autor: Hina
(Foto: Wikipedia)

(Foto: Wikipedia)


Desetomjesečna restauracija golemog baldahina od bronce i drveta u bazilici svetog Petra privodi se kraju, a radovi će biti predstavljeni javnosti 27. listopada, priopćio je Vatikan u utorak.

Isklesan baldahin koji se nadvija nad glavnim oltarom bio je pod skelama od veljače zbog restauracije. U 17. stoljeću izgradio ga je tim kojeg je predvodio slavni barokni kipar i arhitekt Gian Lorenzo Bernini.

Restauracija, koja se procjenjuje na 700.000 eura, otkrila je „eksploziju boja, eksploziju savršenstva“, rekao je voditelj komunikacija bazilike velečasni Enzo Fortunato.

Izgrađen je iznad mjesta gdje je, prema Vatikanu, pokopan Sveti Petar, prvi papa, nakon što je umro kao kršćanski mučenik za vrijeme vladavine rimskog cara Nerona (54.-68. godine).

Zatamnjena brončana konstrukcija ukrašena je pozlaćenim detaljima, a na vrhu je pozlaćeni križ na kugli.

Jedan od restauratora rekao je kako ga je iznenadila količina zlatnih detalja, od kojih su neki prethodno bili prekriveni lakom. „Bilo je izuzetno“, rekao je Carlo Usai. „Svaki dio, svaki detalj je izuzetan.“

Restauriran baldahin će biti službeno predstavljen javnosti 27. listopada u sklopu misnog slavlja pape Franje, rekao je kardinal Mauro Gambetti, predsjednik vatikanske jedinice zadužene za očuvanje i održavanje bazilike.

Bazilika također dovršava restauratorske radove na brončanom relikvijaru u stražnjem dijelu crkve, koji je također Berninijevo djelo, i dovršava novu staklenu ploču za zaštitu Michelangelovog kipa Pieta, smještenog u prednjem dijelu crkve.

Vatikan želi da radovi budu dovršeni prije početka Svete katoličke godine 2025., koja počinje na Badnjak i očekuje se da će privući desetke milijuna turista u Rim.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter