Ilustracija (Pixabay)
Sveopća ljubav prema kavi svake godine dovodi do nakupljanja milijuna tona taloga kave koji na kraju bude odbačen.
Nedavno je grupa znanstvenika pronašla novu upotrebu za ove ostatke: otkrili su da talog kave može apsorbirati bentazon, uobičajeni herbicid koji se koristi u poljoprivredi.
Ovo otkriće moglo bi predstavljati rješenje za dva istovremena ekološka problema: rasipanje taloga kave i negativan utjecaj herbicida na faunu i okolni okoliš.
Istraživači sa Federalnog tehnološkog sveučilišta Paraná, Brazil, otkrili su da aktiviranje ugljika u talogu kave putem cinkovog klorida čini materijal učinkovitim u uklanjanju bentazona iz vode, postižući stopu uspješnosti od 70%.
Tijekom pokusa, ukorijenjena tkiva luka, poznata kao meristemi i neophodna za rast biljaka, bila su izložena otopinama bentazona.
Rezultati su pokazali da je, prije tretiranja aktivnim ugljenom dobivenim iz taloga kave, efluent uzrokovao izraženu genotoksičnost u meristemima.
Nakon apsorpcije, međutim, pročišćena otpadna voda više nije pokazivala tu toksičnost, s rezultatima usporedivim s onima kontrole provedene s destiliranom vodom.
Ovi početni rezultati, iako preliminarni, ohrabruju.
Oni pokazuju da ugljen napravljen od taloga kave može učinkovito tretirati vodu kontaminiranu bentazonom.
Kontaminacija podzemnih i površinskih voda predstavlja kritičan izazov za okoliš, a istraživanja nastavljaju istraživati ??učinkovite metode za sprječavanje onečišćenja vode.
Objavljena u časopisu Journal of Chemical Technology and Biotechnology, ovo istraživanje otvara nove granice u području održivosti okoliša, ističući potencijal taloga kave u borbi protiv onečišćenja herbicidima.