DOBRO PRIPAZITE

Tri vrste mesa mogu se čuvati samo mjesec dana

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Mnoge domaćice kupuju meso i čuvaju ga u zamrzivaču. Pitanje je koliko dugo meso može tako ostati zamrznuto, piše Srbija danas.

Nema svaki komad mesa isti rok trajanja, kao ni svaka vrsta mesa.

Piletina i puretina

Cijeli pilići i purice mogu se držati u zamrzivaču do godinu dana. A ako zamrznete njihove komade prsa, batake, karabatake i krilaca, trebalo bi ih iskoristiti u roku od devet mjeseci, dok iznutrice ne smiju biti zamrznute dulje od tri do četiri mjeseca.

Govedina, teletina i janjetina

Kad je riječ o svježem mesu, ono može trajati i nekoliko mjeseci, ovisno o vrsti mesa. Sirovi odresci mogu se čuvati u zamrzivaču od šest do 12 mjeseci. Kotleti, međutim, traju kraće zbog kostiju, od četiri do šest mjeseci. Pečeno meso može biti zamrznuto između četiri mjeseca i godinu dana.

Svinjetina

Sirova svinjetina smrzava se slično kao govedina i drugo meso. Ako svinjetinu narežete na kockice i zamrznete, tako može stajati četiri do šest mjeseci, a pečena četiri do 12 mjeseci. Prerađeno svinjsko meso, poput slanine, kobasica, hrenovki, šunke i slično, može biti u zamrzivaču jedan do dva mjeseca.

Mljeveno meso

Bez obzira o kojoj se vrsti sirovog mljevenog mesa radi, ono se ne smije držati u zamrzivaču duže od tri do četiri mjeseca.

Rok čuvanja mesa u zamrzivaču po vrstama:

  • Svinjetina s kostima - četiri do šest mjeseci
  • Svinjetina bez kostiju - četiri do 12 mjeseci
  • Janjetina i teletina - devet mjeseci
  • Govedina s kostima - četiri do šest mjeseci
  • Govedina bez kostiju - do 12 mjeseci
  • Cijelo pile ili purica - 12 mjeseci
  • Komadi piletine ili puretine - devet mjeseci
  • Mljevena puretina ili svinjetina - tri do četiri mjeseca
  • Iznutrice - tri do četiri mjeseca
  • Slanina - mjesec dana
  • Kobasice - jedan do dva mjeseca
  • Hrenovke - jedan do dva mjeseca

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter