MAKSIMALNA KONCENTRACIJA

Psihološki trik pisca Ernesta Hemingwaya: jamči produktivnost na poslu!

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Ne ustaju svi svako jutro puni energije i spremni za novi radni dan sastavljen (također) od aktivnosti koje zahtijevaju maksimalnu koncentraciju.

Da biste vratili izgubljenu motivaciju i svaki radni dan započeli s pravom odlučnošću, možete u praksi primijeniti psihološki trik kojim se služio i američki pisac Ernest Hemingway kako bi nastavio sa pisanjem svojih djela.

Zamislite da ste toliko usredotočeni na posao da ste neosjetljivi na ometanja i obavijesti mobitela.

Super, ovo je najbolje vrijeme da završite vaš radni dan.

Dobro ste shvatili: trik za povećanje vaše produktivnosti je dastanete prije dovršetka zadatka, kada je vaš fokus na aktivnost maksimalan.

Bilo da se radi o pisanju izvješća, ispunjavanju proračunske tablice, postavljanju brošure ili drugoj intelektualnoj aktivnosti, zaustavite se je prije nego je završite, a zatim nastavite sljedeći dan.

Pomalo je kao da ste ostavili automobil s upaljenim motorom i izašli na trenutak: ponovno pokretanje bit će mnogo jednostavnije i brže nego da ste motor ostavili ugašen.

Neki pisci, poput Hemingwaya i Dahla, koristili su se ovom tehnikom kako bi na neki način već bili "uronjeni" u tok koncentracije pisanja ujutro, izbjegavajući na taj način sučeljavanje s strašnom praznom stranicom koja ubija kreativnost.

I mi, ako na početku radnog dana moramo započeti s novim zadatkom, možda nismo dovoljno motivirani i nemamo dovoljno energije za početak aktivnosti.

Naprotiv, ako je zadatak već započet prethodnog dana i prekinut u trenutku najveće fokusiranosti, to će djelovati kao "udica" da vas uvuče u pravu koncentraciju vezanu uz posao.

Dakle, kada vam se radni dan bliži kraju, oduprite se iskušenju da obavite sve zadatke i namjerno ostavite nešto nedovršenim.

Sutra ćete imati jako dobar razlog da se bacite na posao!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter