RIJEKA

Prvi potvrđeni izvođač na Porto Etno festivalu orkestar Dejana Petrovića

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Sedmi Porto Etno festival ove godine će se održati početkom lipnja u Exportdrvu u središtu Rijeke, a prvi potvrđeni izvođač je trubač iz Srbije Dejan Petrović sa svojim Big Band orkestrom, doznaje se od organizatora.

Festival svjetske glazbe i gastronomije u dosadašnjim izdanjima održavao se na raznim lokacijama u Rijeci, a sad se vraća, vjerojatno i trajno, u prostor Exportdrva. Sedmi Porto Etno održat će se od 1. do 3. lipnja, a Dejan Petrović sa svojim orkestrom nastupa 2. lipnja.

Orkestar postoji od 1996. godine, a osnivač je bio čuveni majstor trube Mića Petrović. Godine 2006. orkestar mijenja koncepciju i prvobitnoj postavi puhačkih instrumenata dodaje klavijature, bubanj, udaraljke i ženski vokal pa se stvara posve novi zvuk. Uskoro se priključuju gitara, bas i muški vokal. Njihova glazba može se čuti u više filmova Emira Kusturice. 

Uz glazbeni dio programa, i ove godine Porto Etno priređuje 3. lipnja gastro program koji nose predstavnici manjina u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. 

Glazbeni program za četvrtak 1. lipnja i zatvaranje festivala 3. lipnja bit će uskoro obljavljen. 

Porto Etno međunarodni je festival svjetske glazbe i gastronomije koji se u Rijeci kontinuirano održava od 2017. godine, a utemeljen je na 20 godina tradicije manifestacije Etno smotra sa ciljem predstavljanja kulture nacionalnih manjina koje djeluju u gradu i županiji.

Svoj novi oblik i naziv Porto Etno dobio je u okviru projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture. Od 2020. godine organizaciju preuzima Hrvatski kulturni dom na Sušaku (HKD).

Od 2022. godine Porto Etno festival postao je dio europske mreže MOST Music, koja nastoji osnažiti glazbeno tržište Balkana povezivanjem i podržavanjem umjetnika, festivala, klubova i institucija na svjetskom glazbenom tržištu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter