Zagrebački komorni orkestar otvorio Ljetni festival Rovinj

Očaravajući glazbeni nastup i oduševljena publika

| Autor: Olja Fazlović
Zagrebački komorni orkestar

Zagrebački komorni orkestar


Crkva svete Eufemije u Rovinju, bila je preksinoć ispunjena klasičnim notama svjetskoga glasa u kojoj je koncert Zagrebačkog komornog orkestra otvorio 28. izdanje Ljetnog festivala Rovinj, a nastupile su i solistice Petromila Jakas i Lara Rimac na violini, mezzosopranistica Katja Markotić i Kiara Janko, na harmonici, a izvodila su se djela Mozarta, Vivaldija, Händla, Glucka, Beethovena, Piazzolle i Griega.

Brojni posjetitelji

Pred brojnom publikom, koncert je započeo skladbom W.A. Mozarta, »Divertimento K-137 u B duru«. Nakon očaravajućeg Mozarta, violinistice Petromila Jakas i Lara Rimac, virtuozno su odsvirale Vivaldijev koncert za dvije violine u a molu. Oduševljena publika uživala je slušajući Händlovu skladbu »Lascia chio pianga – aria d’all »Rinaldo«. Uz gromoglasni pljesak, nastupila je mezzosopranistica Katja Markotić koja je svjetski otpjevala Gluckovu melodiju »Che faro senza Euridice – aria d’all »Orfeo«. Glazbenici su izveli i Beethovenovu »Romanzu u F duru«, pod vodstvom Petromile Jakas. Očaravajuća Kiara Janko odsvirala je Piazzollijev »Escolaso«, a završnicu koncerta označila je Griegova skladba »Holberg suite, Praeludium-Sarabande -Gavotte -Air -Rigaudon«. Na oduševljenje publike, glazbenici su podarili i dva bisa.

Petromila Jakas diplomirala je violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi Gorana Končara. Specijalizaciju iz područja komorne glazbe završava 2010. godine na Konzervatoriju za glazbu i scenske umjetnosti u Grazu, u klasi Chia Choua. Poslijediplomski studij violine završava 2011., na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u razredu Tarasa Pechenyija. Zaposlena je u Simfonijskom orkestru HRT-a na mjestu zamjenika vođe dionice. Od 2022. surađuje sa Međunarodnim komornim orkestrom Lorenzo da Ponte. Solističke nastupe bilježi uz orkestar BISYOC (V. Britanija), Orchestra Classica di Allessandria (Italija), Gradski komorni orkestar Šibenik te Zagrebački komorni orkestar uz koji redovito nastupa u ulozi koncertne majstorice. Njena je uloga poput nevidljivog dirigenta i predstavljala je prvu violinu na koncertu.

Impresivna karijera

Mezzosopranistica Katja Markotić je studij solo pjevanja i interpretaciju Lieda završila na Hochschule für Musik und darstellende Kunst u Grazu u klasi prof. Kammersängrin Ire Malaniuk, a potom se usavršavala kod prof. F.X. Lukasowskog u Beču. Kao koncertna pjevačica jednako uspješno stilski interpretira djela u rasponu od barokne do suvremene glazbe. Posebno mjesto u njezinu bavljenju vokalnom umjetnošću zasigurno pripada i ustrajnom zalaganju na oživljavanju manje poznate i zapostavljene hrvatske vokalne baštine. Sudjelovala je na svim značajnim domaćim festivalima, a osim hrvatskih autora na njezinom repertoaru nalaze se i naslovi najistaknutijih predstavnika europske vokalne lirike.Kao vokalna solistica nastupala je uz Zagrebačke soliste, Zagrebački kvartet, Zagrebački komorni orkestar, Quartetto d’archi di Venezia, ansambl »I Solisti di Milano«, Hrvatski komorni orkestar, Korejski komorni orkestar (Soeul), Deutsches Kammerorchester (Frankfurt), komorni orkestar »Roma Classica«, Simfonijski orkestar HRT, Dubrovački simfonijski orkestar, Ljubljanske simfoničare i orkestar HNK Splita. Od 1996. godine umjetnička je ravnateljica Ljetnog festivala Rovinj.

Odlična mlada harmonikašica Kiara Janko osvojila niz europskih i svjetskih nagrada. Dolazi iz Poreča, završila je Umjetničku školu Poreč i trenutno studira na Akademiji za glasbo u Ljubljani.

Lara Rimac počinje učiti violinu kod prof. Vladimira Zlatka Sveraka. Nedugo nakon toga, upisuje glazbenu školu u Brežicama, u Sloveniji. Srednje muzičko školovanje nastavlja u glazbenoj školi »Ferdo Livadić« u Samoboru, a 2013. godine upisuje studij violine na »Muzičkoj akademiji« u Zagrebu, u klasi profesorice Susanne Yoko Henkel. Od 2006. godine redovito sudjeluje na natjecanjima te postiže odlične rezultate. Godine 2010. održala je svoj prvi samostalni cjelovečernji koncert.

U srijedu »Večer opernih arija«

Sljedeći koncertu iz programa Ljetnog festivala Rovinj održat će se u Multimedijalnom centru Rovinj, u srijedu, 26. srpnja, pod nazivom »Večer opernih arija«

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter