Bronski Beat

Gay himna "Smalltown Boy" odzvanja i nakon 40 godina

| Autor: Hina
(Foto X)

(Foto X)


Četrdeset godina nakon objavljivanja pjesma "Smalltown Boy" britanske grupe Bronski Beat nadišla je generacije i postala LGBTQ himna u kojoj uživaju svi naraštaji. 

Svojedobno jedva pošteđena cenzure u Britaniji, gdje je homoseksualnost tek djelomično bila dekriminalizirana, pjesma koja govori o 'izlasku iz ormara' i bijegu od kuće dobila je nov zamah zbog mlađe publike na društvenim platformama poput TikToka.

Objavljena na debitantskom albumu Bronskog Beata "The Age of Consent", synth-pop pjesma naišla je na plodno tlo među publikom tada gladnom elektronske disco glazbe.

Karizmatičan škotski frontmen Jimmy Somerville i njegov melankoličan kontratenor su se pobrinuli za ostalo.

Izdavačka kuća London Records znala je da ima siguran hit čim se zbog promocije singla okrenula poznatom londonskom LGBTQ klubu Heaven, poznatom po svojim "G-A-Y" večernjim programima. 

"Odjednom, mogli ste vidjeti kako se plesni podij utihnuo jer su ljudi zaista slušali riječi", rekao je bivši šef diskografske kuće Colin Bell za AFP.

"A tad je DJ učinio nešto što prije nije napravio nikad, odmah je ploču 'zavrtio' još jednom i onda opet", dodao je Bell.

"I to je bio trenutak u kojem smo znali da imamo nešto posebno".

Kompromis i opscenost

No kako bi se bend u nastajanju lansiralo do zvijezda, London Records je morao 'hodati po jajima' kako bi se pobrinuo za to da se pjesma emitira na radiju, a danas slavan glazbeni spot na televiziji.

Istospolni odnosi su dijelom dekriminalizirani u Engleskoj i Walesu 1967., što se kasnije proširilo na Škotsku 1980. i na Sjevernu Irsku 1982.

No, dobna granica za pristanak na seks, što je nadahnulo naslov debitantskog albuma Bronskog Beata, ostala je 21 godina za homoseksualce, u usporedbi s 16 godina za heteroseksualce.

Također, iste godine kada je objavljen "Smalltown Boy", golemi hit u gay klubovima "Relax" grupe Frankie Goes to Hollywood zabranjen je na BBC-ju jer je proglašen opscenom.

Međutim, nagovoriti Bronski Beat na kompromis se pokazalo teškim.

"Zatražili bismo od njih da ublaže neke stvari kako bismo mogli ploče plasirati na radio ili spotove na televiziju", kazao je Bell.

"Bilo je malo napetosti u našem kreativnom odnosu, (no) postigli smo kompromis", dodao je.

Iako je tempo pjesme brz, Somerville pjeva tužnu priču o dječaku koji mora pobjeći od roditelja kako bi uspostavio svoj identitet, koliko god mu to bilo bolno.

"Run away, turn away (pobjegni, okreni se)", glasi refren.

No, Bell kaže da su tekst i glazbeni spot otvoreni i za druge, raznolike interpretacije.

"To nije predstavljalo samo gay dječaka kojeg se tuče i vraća roditeljima", rekao je Bell.

"To bi mogla biti žena, djevojčica, to je mogao biti bilo tko".

'Nadilazi sve podjele'

Sa 122 milijuna pregleda na YouTubeu, "Smalltown Boy" doživljava ponovni rast popularnosti na društvenim mrežama.

Pjesma se pojavila u TikTok trendu u kojem korisnici puste hit iz 1984. i zatraže od svojih roditelja da plešu kao da su ponovo u tom desetljeću.

Patrick Thevenin, novinar koji prati LGBTQ glazbu i kulturu, kazao je da je bio "poprilično zapanjen podrškom svih generacija za 'Smalltown Boy', bilo da je riječ o homoseksualcima ili heteroseksualcima".

"To je klasik gay emancipacije i izlaska iz ormara, no njegova snaga leži u činjenici da nadilazi sve podjele roda i seksualnosti".

Pjesma je "odavno izašla iz okvira gay sfere", dodao je Thevenin.

Premda homofobni napadi i borba za LGBTQ prava i dalje postoje, novinar je ocijenio je popularnost pjesme znak da "društvo napreduje".

Tri događaja su zakazana u Londonu u subotu radi proslave 40. godišnjice albuma, s povorkama i koncertima LGBTQ umjetnika u dvorani Queen Elizabeth.

Ali se ne očekuje dolazak Jimmyja Somervillea, koji se već dugo drži podalje od pažnje medija.


Podijeli: Facebook Twiter