taste istria

Odležani teran okrunio se titulom najboljeg vina na Plava Laguna Croatia Openu Umag 2024.

| Autor: Glas Istre
(Foto: ATP Umag 2024)

(Foto: ATP Umag 2024)


Ove godine, Plava Laguna Croatia Open Umag privukao je mnogobrojne posjetitelje u Taste Istra zonu gdje se predstavila istarska vinska scena kroz 11. izdanje jedinstvenih vinskih degustacija pod nazivom Skrivene čari istarskih vina. Degustacije su tijekom pet dana okupile više od stotinu posjetitelja, a održavale su se pod vodstvom poznate sommelierke HSK-a Lucije Matijević. Svi okupljeni mogli su kušati vina te doznati sve o tome na koji način istarski vinari iz godine u godinu napreduju i nadahnjuju predanim radom.

Ovogodišnji umaški ATP započeo je svoje enološko putovanje degustacijama mladih Malvazija, odležanih Terana, pjenušaca dobivenih tradicionalnom metodom, Sauvignona bijelih i odležanih Malvazija. Vinska priča privela se kraju proglašenjem pobjednika u pet pojedinačnih kategorija te pobjedničkog ATP vina na Grand finalu u sklopu 34. Plava Laguna Croatia Opena Umag. 

U kategoriji svježa Malvazija pobjedu je odnijela vinarija Coronica, za odležanu Malvaziju nagradu je osvojila vinarija Rossi, pobjednički pjenušac je iz vinarije Roxanich, za Sauvignon bijeli vinarija Vina Zigante, a u kategoriji odležani Teran Zigante vina. Ukupni pobjednik ovogodišnjeg izdanja je odležani Teran vinarije Zigante vina, koji je osvojio devet bodova. Pobjedniku su pehar dodijelili ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove Ministarstva turizma Monika Udovičić i gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese.

„Skrivene čari istarskih vina ove su godine ponovno oduševili posjetitelje, ističući raznolikost i bogatstvo vinske scene Istre. Manifestacija je bila podijeljena u pet kategorija, a najbolja vina iz svake kategorije natjecala su se u Velikom finalu. Finale je bilo izuzetno napeto, pokazujući što publika najviše cijeni. Na kraju, pobjedničko vino je bilo isti kao i prošle godine, s odležanim teranom koji je osvojio prvo mjesto prema glasovima publike“, izjavio je Emil Perdec, regionalni povjerenik HSK-a za Istru i sommelier Plave Lagune.

Posjetitelji Taste Istria zone imali su priliku uživati u bogatoj selekciji vina renomiranih istarskih vinara. Ovi vinari, poznati po brojnim međunarodnim nagradama, pridonose jačanju imidža Istre kao prestižne vinske regije. Na degustacijskim punktovima točile su se malvazije i terani sjajnih vinara kao što su Fiore, Benčić, Cattunar, Brič, Coronica, CUJ, Franković, Prelac, Tomaz, Ravalico, Vina Zigante, Geržinić, Deklić, Degrassi, Roxanich, Agrolaguna i Rossi, a dio renomirane ponude bila je i Aura s ginom i rakijama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter