PRAZAN HOD 

VIJEĆNICI SU NEZADOVOLJNI jer ni tri mjeseca od izbora vijeća pulskih mjesnih odbora nisu konstituirana NOEL MIRKOVIĆ: Mi još uvijek pojma nemamo što je i kakav je plan, JER OČITO PLANA NEMA

| Autor: Borka PETROVIĆ
Trg kralja Tomislava na Verudi (Neven LAZAREVIĆ)

Trg kralja Tomislava na Verudi (Neven LAZAREVIĆ)


Mi još uvijek pojma nemamo što je i kakav je plan, jer očito, plana nema. Posla za mjesne odbore u ovom periodu ima jako puno, i više no obično baš zbog situacije kakva je trenutno, pa je jako loše da se na razini mjesnih odbora ne može ništa raditi niti planirati, kaže nezavisni vijećnik Noel Mirković

Zašto i dalje, nakon skoro tri mjeseca nisu konstituirana vijeća mjesnih odbora? Podsjetimo, izbori za mjesne odbore održani su 16. veljače, a od vijećnika koji su nezadovoljni ovakvom situacijom doznajemo da su konstituirajuću sjednicu trebali imati 18. ožujka, ali se ništa po tom pitanju ne događa. Obrazloženje da se vijeća nisu organizirala radi koronavirusa ne zadovoljava ih, jer smatraju da su se sjednice, baš poput onih Gradskog vijeća, mogle održati video-konferencijama ili barem telefonski.

- Konstituirajuće sjednice trebale su biti održane između 15. i 18. ožujka, već smo u svibnju, a mjesni odbori ne funkcioniraju, i to u vrijeme kada su itekako potrebni. Sjednica se mogla organizirati putem mailova, e-konferencije ili telefonski. Građani zaslužuju da mjesni odbori normalno funkcioniraju, pogotovo u ovo krizno vrijeme, smatra Dragica Pršo, nezavisna vijećnica u MO-u Sveti Polikarp-Sisplac, pitajući se kakvu poruku ovako šaljemo građanima.

Novi/stari predsjednik Vijeća MO-a Štinjana Dušanko Babić nada se što skorijem održavanju sjednice, da vijećnici nastave sa svojim radom. Za sada, dodaje, u MO-u radi samo tajnica koja je zaposlenica Grada Pule.

Nezavisni vijećnik MO-a Nova Veruda Noel Mirković kaže da je od izbora prošlo jako puno dana, a nitko im se iz Grada, nakon što su konstituirajući sjednice odgođene, više nije javio.

- Mi još uvijek pojma nemamo što je i kakav je plan, jer očito, plana nema. Posla za mjesne odbore u ovom periodu ima jako puno, i više no obično baš zbog situacije kakva je trenutno, pa je jako loše da se na razini mjesnih odbore ne može ništa raditi niti planirati. Kultura izlika je u punom pogonu i dalje. Nažalost. Loža Gradske vijećnice je dobro mjesto za sjednice na otvorenom, nije bogom dano da se moraju održavati samo u zatvorenim prostorima. Zato lože i postoje, da se može odlučivati i javno, navodi Mirković.

Iz Grada Pule potvrđuju da su rezultati izbora postali konačni još 19. veljače.

- Prema odredbama Osnovnih pravila mjesnih odbora, konstituirajuće sjednice prvotno su sazvane 18. i 19. ožujka, no zbog iznenadnog i nepredvidivog razvoja epidemije i sukladno preporukama županijskog Stožera i Zavoda za javno zdravstvo, sjednice su odgođene. Potom je nacionalni Stožer 19. ožujka donio mjere o ograničavanju okupljanja više od pet osoba na jednom mjestu.

- Uzimajući u obzir aktualnu epidemiološku situaciju i mjere nadležnih tijela, pokazuje se opravdanim i nužnim do daljnjega odgoditi održavanje konstituirajućih sjednica vijeća mjesnih odbora, sve dok se za to ne stvore uvjeti, zaključuju iz Grada.

Podsjetimo, IDS i SDP izašli su na izbore u svih 16 mjesnim odbora, HDZ u "samo" sedam odbora, a u čak deset kandidirale su se nezavisne liste građana koji su, očito, odlučili pokušati rješavati probleme svojih kvartova mimo glavnih stranačkih politika. Nažalost, na izbore je izašlo svega 12,5 posto birača i oni su IDS-ovoj koaliciji donijeli pobjedu u 13 od 16 pulskih odbora - osvojili su 91 vijećničko mjesto. Jedina ozbiljna alternativa bile su im na pojedinim biralištima nezavisne liste koje su pobijedile u, primjerice, Štinjanu i Starom gradu, dok će na Novoj Verudi jezičac na vagi koja će odlučivati o većini biti vijećnik s koalicijske liste stranaka okupljenih oko SDP-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter