SERGHEJ ROSCSA JE NAŠ

VELIKA POBJEDA GLASA ISTRE I JAVNOSTI: Moldavac Serghej Roscsa može slobodno živjeti i raditi u Puli


Mladi Puljanin kojem je prijetila deportacija jer nije imao potrebne dokumente nakon opširnog pisanja Glasa Istre i pomoći drugih institucija uspio se izboriti za ostanak u Puli, gradu u kojem je proveo veći dio života. Sada ima moldavsku osobnu iskaznicu temeljem koje je dobio radnu dozvolu u Hrvatskoj na godinu dana, a nakon pet godina boravka može dobiti i hrvatsko državljanstvo

Serghej Roscsa, 21-godišnji Moldavac kojem je prijetio izgon iz Hrvatske iako je on praktički Puljanin i ovdje živi veći dio života, tu je završio srednju školu i dobio posao, te je prilično popularan među svojim sugrađanima, konačno, nakon nekoliko neizvjesnih mjeseci može mirno spavati u Puli - s moldavskom putovnicom i hrvatskom radnom dozvolom.

Serghej je Puljanima i ne samo njima, prirastao srcu. Priča o teškoj životnoj sudbini našeg sugrađanina, Moldavca Sergheja Roscse, u svega nekoliko dana munjevitom brzinom proširila se Hrvatskom, a čitavu je Istru digla na noge. Nitko nije ostao ravnodušan na neizvjesnu sudbinu ovog Puljanina bez papira koji je trebao biti deportiran zbog birokratskih propusta. Oko njega se angažirala čitava šira zajednica. Od Vilija Rosande iz ureda europarlamentarca Ivana Jakovčića u Bruxellesu, preko čelnih ljudi iz Policijske uprave istarske, do njegovih prijatelja i u konačnici našeg lista. Stoga je jučer u wine & food baru Tappo priređeno malo druženje sa svima onima bez kojih Serghej ne bi bio u Puli.

S velikim osmjehom na licu i s manje straha u očima Serghej je na našu oduševljenu konstataciju je li konačno postao naš sugrađanin rekao:

- Ne mogu kazati da sam 100-postotni Puljanin, prvo je što nam je rekao. Naime, prije desetak dana otišao je u Moldaviju i 13. lipnja dobio moldavsku putovnicu i osobnu iskaznicu na temelju čega je kasnije dobio radnu dozvolu u Republici Hrvatskoj. Izgleda da u Serghejevom slučaju 13 nije nesretan broj.

- Iskreno, ne mogu vam kazati kako je dobar osjećaj imati ovo, kaže Serghej mašući s putovnicom u ruci.

- Ali vam mogu kazati kako je dobar osjećaj vratiti se ovdje. Jako mi je falila Pula i svaki sam dan razmišljao o tome, priča Serghej o nostalgiji za Pulom. (Lara BAGAR, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter