UZ SVJETSKI DAN ZDRAVLJA

Učenici Medicinske škole građanima mjerili tlak i šećer. Program se nastavlja poslijepodne na Forumu

| Autor: Doria Mohorović


Ususret Svjetskom danu zdravlja na nekoliko lokacija u gradu održavao se prigodan cjelodnevni program u organizaciji Grada Pule i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Učenici i učenice pulske Medicinske škole na pulskoj su gradskoj tržnici građanima mjerili tlak i glukozu u krvi, a posla su imali napretek budući da se akciji odazvao velik broj Puljana, posebice onih treće životne dobi. Dio učenika s građanima je izvodio fizioterapeutske korektivne vježbe, dok se nekolicina Puljana na stolcu za masažu prepustila spretnim rukama fizioterapeuta.

Liječnica Snježana Svitlić-Budisavljević, nastavnica Medicinske škole ističe da Svjetski dan zdravlja sa zadovoljstvom obilježavaju svake godine, no posljednje dvije godine ono je izostalo zbog epidemije COVID-19.
- Uvijek se rado odazivamo ovakvim manifestacijama, pogotovo kada je naš grad u pitanju. Time želimo našim sugrađanima pružiti ono najbolje - da uočimo i preveniramo neke od kroničnih bolesti kao što su to one najzastupljenije poput hipertenzije i dijabetesa. Potom želimo prevenirati onkološke bolesti koje su zaista prisutne, a tu je i COVID koji će ostaviti mnogo posljedica na nas. Odaziv današnjoj akciji je jako velik, građani posebno vole kada im mjerimo glukozu u krvi, što je jako dobro povremeno kontrolirati. Ako pronađemo povišene nalaze, uvijek građane educiramo i uputimo da se jave svojem liječniku, kaže Svitlić-Budisavljević pa dodaje da često provode i slične aktivnosti, a iduća koja će se obilježavati je Dan sestrinstva u svibnju.

- Unazad nekoliko godina redovito provodimo ovu akciju i uvijek je to zanimljivo jer imamo priliku razvijati i komunikaciju s ljudima, što je potrebno u našem poslu, kaže nam Apolonia Jajalo, učenica 5. godine Medicinske škole.

Ivana Sokolov, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade, pozvala je u grad sve zainteresirane da dođu i u poslijepodnevnim satima odraditi sportsku aktivnost. Naime, ističe da će se tada na Forumu održati tjelovježba s tri pulska kineziologa, bit će namijenjeni za tri dobne skupine - jedna s djecom vrtićkog uzrasta, zatim sa članovima pulskih sportskih klubova te građanima treće životne dobi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter