OBEĆAVAJUĆA I POSEZONA

U SRPNJU I KOLOVOZU VIŠE OD MILIJUN NOĆENJA: Nikad toliko različitih jezika na ulicama Pule nego ove

| Autor: Lara BAGAR
(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


Iako je jučer počela nova školska godina, grad i plaže su i dalje krcate turistima. U gradu još uvijek uzavrela turistička atmosfera, kao da je sredina kolovoza i Ferragosto, dade naslutiti da špica sezone još nije prošla.

Prema podacima iz sustava eVisitor, u srpnju i kolovozu ove godine u Puli je ostvareno 1.033.764 noćenja, što je zadovoljavajućih 62 posto više nego 2020. godine. Većina posjetitelja bili su stranci koji su ostvarili 979.803 noćenja, dok domaći turisti stoje iza 54 tisuće noćenja.

Najtraženiji privatan smještaj

Gostima je u špici sezone bio najzanimljiviji privatan smještaj, gdje su ostvarili 490.666 noćenja. Slijede kampovi sa 199.632 noćenja, u turističkim naseljima ostvareno je 116.447 noćenja, dok hoteli bilježe 96.861. Veliko iznenađenje su hosteli koji su prije ove vrlo neizvjesne sezone uvelike najavljivali zatvaranje, a ostvarili su četiri puta više noćenja nego prošle godine - 13.539 naspram "mršavih" 3.030 noćenja iz 2020. Nikad veći broj jahti i plovila usidrenih u pulskoj luci bilježe i brojku od 61.975 noćenja na plovnim objektima.

- Pula je u prvih osam mjeseci ostvarila 70 posto rezultata rekordne 2019. godine, a čak 63 posto više nego 2020. Već 11. kolovoza premašen je ukupan broj noćenja iz cijele 2020. godine, kaže Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica Turističke zajednice Pule.

Zadovoljavajuće su to brojke u sezoni kojoj se još ne nazire kraj.

- Ukoliko okolnosti budu dozvolile i epidemiološka situacija bude stabilna, očekuje se nastavak dobrih rezultata i u sljedećim tjednima, kaže direktorica TZ-a Pule.

Poznato je da je Hrvatska i Istra omiljena destinacija Nijemaca. Potvrđuju to i brojke. Od 1. srpnja do 31. kolovoza Nijemci su na području Pule ostvarili 405.414 noćenja. Daleko iza njih su Austrijanci, drugi po broju noćenja, koji su se tek približili brojci od 70 tisuća, slijede Talijani i Poljaci s nešto iznad 57 odnosno 56 tisuća, pa Slovenci i domaći gosti s oko 54 tisuće. Vjerni Česi u udarna dva mjeseca ostvarili su 43 tisuće noćenja, Mađari 36 tisuća, Nizozemci 31,6 tisuća te Srbi 28,6 tisuća noćenja.

Poznati kao iznimno dobri gosti, Rusi su se vratili u Hrvatsku te su Puli u ta dva mjeseca donijeli 20,8 tisuća noćenja. Nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo popustilo mjere, u Puli je zabilježeno i 13,8 tisuća noćenja britanskih gostiju. Na prekooceanski odmor došli su i gosti iz SAD-a koji su ostvarili 7,5 tisuća noćenja. Po nešto više od tisuću noćenja bilježe turisti iz azijskih, afričkih te zemalja Južne i Srednje Amerike od čega je polovica iz Brazila. Unatoč otežanom putovanju, do Pule su potegli i Novozelanđani (91 noćenje), a bilo i stanovnika Argentine, Maroka, Tunisa, Turske, Kine, Japana, Kuvajta, Jordana, Kazahstana, Kosova, Meksika, Finske, što potvrđuju i ovogodišnje gužve i nikada više stranih jezika na ulicama najvećeg istarskog grada.

Nijemci, Austrijanci pa domaći

Pula na dan 4. rujna bilježi 11.865 noćenja od čega najviše, odnosno 4.867 u domaćinstvu, njih 2.434 u kampu te 1.436 u hotelima. I dalje su najbrojniji Nijemci a drugi Austrijanci, dok su na trećem mjestu sada domaći gosti, ispred Poljaka, Slovenaca i Britanaca. Budući da su objekti i plaže još uvijek dobro popunjeni, upitali smo direktoricu TZ-a smiješi li nam se i uspješna posezona.

- Posezona je počela uspješno i u Puli trenutno boravi oko 3.000 gostiju. Ako usporedimo s 2019. godinom, nešto je slabija te je ostvareno 25 posto noćenja manje, kaže Cinkopan Korotaj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter