BAGERI I TURIZAM: LOŠA KOMBINACIJA

VIDEO / U PULI NEMA ZABRANE RADOVA LJETI Buku bi trebali sankcionirati komunalni redari, ali oni to ne čine

| Autor: Borka PETROVIĆ
Neven LAZAREVIĆ

Neven LAZAREVIĆ


Susjed do mene zida kuću i uopće se ne obazire na buku koju proizvodi. Propisano je da se od 15. lipnja do 15. rujna ne smije proizvoditi buka veća od 55 decibela na otvorenom prostoru, a mi smo mobitelom izmjerili 85 decibela, požalila nam se sugrađanka iz naselja u prvoj turističkoj zoni

Rade bageri, pikameri. Kopa se, ruši, na sve strane buči. Kada su u pitanju privatni investitori, ne staje se ni praznicima, ni blagdanima, radi se od ranoga jutra do kasno navečer. Radovi smetaju domaćima i turistima pa je pitanje je li uopće moguće spojiti velike građevinske radove i turističku sezonu.

Bager, miješalica, agregat

        - Susjed do mene zida kuću i uopće se ne obazire na buku koju proizvodi što znači da ne poštuje zakon kojim je određeno da se u vremenu od 15. lipnja do 15. rujna ne smije proizvoditi buka veća od 55 decibela koja se emitira u otvoren prostor. Mobitelom smo izmjerili 85 decibela. U isto vrijeme radio je bager, miješalica, agregat na struju, na gradilištu bučio kamion, požalila nam se mještanka jednog pulskog naselja koje spada u prvu turističku zonu, a kojoj se građevinski radovi izvode tik pod prozorom. I tako danima.

Veli da su joj informacije o dozvoljenoj buci potvrdili u Gradu Puli, a na njezin poziv reagirali su i komunalni redari. Na pitanje što se desilo, rezignirano odgovora - ništa!

- U trenutku kada su komunalni redari došli radnici su nakratko prekinuli s radom i po njihovom odlasku nastavili sve po starom. Radili su tako cijelo Tijelovo, cijelu nedjelju, bez stajanja, a kako se izvode grubi građevinski radovi s bagerima, "žabicom", cijela kuća nam se trese, veli nam sugrađanka koja se radi mira u naselju, nije željela javno eksponirati.

No, s obzirom na to da, kao i većina Puljana, ima turiste, koji ne mogu spavati i cijele dane slušaju nedozvoljenu buku te prijete odlaskom, nezadovoljna je što u našem gradu, koji stremi elitnom turizmu, ne postoji zabrana građevinskih radova.

- Budući da postoji potreba i fizičkih i pravnih osoba za izvođenjem određenih građevinskih radova tijekom cijele godine, Grad Pula nije donio odluku o isključivoj zabrani izvođenja radova, već se sukladno Odluci o komunalnom redu investitore upozorava na odredbe te odluke i smanjenje razine buke u periodu od 15. lipnja do 15. rujna u zonama grada namijenjenima samo stanovanju i boravku. Radovi se ne bi trebali izvoditi u vremenu od 20 sati do 8 sati drugoga dana ukoliko se buka emitira u otvoren prostor, pojašnjavaju iz gradske uprave.

Javni i privatni interes

Nadalje navode da se radi građenja, rekonstrukcije i održavanja komunalne i druge infrastrukture, priključaka građevina na komunalnu i drugu infrastrukturu te istraživačkih i drugih građevinskih radova može vršiti prekop javne površine, privremeno zauzeti javna površina i privremeno ograničiti promet vozila i pješaka, a sve sukladno odredbama gradske Odluke o nerazvrstanim cestama. Iz Grada dodaju da se za potrebe izgradnje objekata od posebnog interesa, ukoliko su investitor Grad, komunalna društva i javne ustanove, te za potrebe izgradnje objekata planiranih programima građenja i održavanja komunalne infrastrukture odredbe ove odluke ne primjenjuju jer se pojedini projekti moraju izvoditi u kontinuitetu.

U svom odgovoru iz Grada se ipak hvale da vode računa da se radovi koji to tehnički mogu podnijeti ne izvode tijekom ljeta.

- Svjesni činjenice da se pojedine investicije nužno moraju izvesti, a na korist samih građana, čime se istovremeno osigurava proizvodnja i radna mjesta, ne gubi se iz vida da je Pula turistički grad i da od turizma puno ljudi u gradu živi. Te dvije strane maksimalno se pokušava balansirati, navode iz Grada Pule.

Kazne do 10 tisuća kuna

Na pitanje koliko su kazni komunalci izrekli na terenu, jer očito je da žitelji Pule ali i njihovi gosti muku muče s bukom, odgovaraju da ih je izrečeno nekoliko. Ne navode broj. Samo dodaju da komunalni redari na terenu djeluju kontinuirano, sukladno nadležnostima, te upozoravaju izvođače radova po prijavama građana ili po službenoj dužnosti. Predviđene su kazne od 10 tisuća kuna za pravne osobe, plus tisuću kuna za odgovornu osobu u poduzeću, a za obrtnike i osobe koje obavljaju drugu samostalnu djelatnost 5.000 kuna te tisuću kuna za fizičke osobe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter